Tip 1 ne demek?

İçindekiler:

  1. Tip 1 ne demek?
  2. Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nedir?
  3. Tip 1 diyabet ne oluyor?
  4. Tip 2 ne demek?
  5. Tip 1 Nasıl Anlaşılır?
  6. Tip 1 diyabet olduğumu nasıl anlarım?

Tip 1 ne demek?

İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır. Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 1 diyabet, genelde 30 yaş altı ve tamamen insülin eksikliği ile karakterizedir. Tip 1 diyabet, diğerine göre daha nadir olarak görülür. Tip 2 diyabet ise toplumun çoğunda daha sık görülmekte olup, genellikle 30 yaşından sonra ve genetik temelli olarak ortaya çıkar.

Tip 1 diyabet ne oluyor?

Tip 1 diyabeti olan kişilerde pankreas yeterli insülin üretemez. İnsülin eksikliği nedeniyle dolaşımdaki şeker hücre içine giremez ve enerjiye dönüştürülemez. Dolaşımdaki şekerin hücre içine girememesi kan şekerinin yükselmesine ve böbreklerden süzülerek idrarla atılmasına neden olur.

Tip 2 ne demek?

Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.

Tip 1 Nasıl Anlaşılır?

Tip 1 diyabet de kesin tanı nasıl konur? Açlık kan şekeri veya gün içerisinde rastgele bir saatte tespit edilen yüksek kan şekeri Hb Alc (üç aylık kan şekeri ortalaması) %6'nın üstünde olması, düşük c peptit seviyesi ve pankreasın B hücrelerine karşı oluşan odacık otoantikorlarının tespiti.

Tip 1 diyabet olduğumu nasıl anlarım?

Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?
  1. Halsizlik ve yorgunluk hissi.
  2. Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
  3. Bulanık görme.
  4. Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi.
  5. Yaraların normalden daha geç iyileşmesi.
  6. Ciltte kuruluk ve kaşıntı
  7. Ağızda aseton benzeri koku oluşumu.