Artuklu Beyliği Kürt mü?

İçindekiler:

  1. Artuklu Beyliği Kürt mü?
  2. Artuklular Müslüman mı?
  3. Artuklular Beyliği kaç kola ayrılmıştır?
  4. Artuklular hangi savaştan sonra kuruldu?
  5. Dilmaçoğulları nerede kuruldu?

Artuklu Beyliği Kürt mü?

Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Mardin, Hasankeyf ve Harput bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen Beyliğidir. ... Hasankeyf kolu, Artuk Bey'in oğlu Sökmen Bey tarafından kurulmuştur. Başkenti Hasankeyf, daha sonra da Diyarbakır olarak belirlenmiştir.

Artuklular Müslüman mı?

Artuklular Müslüman olup Ehli Sünnet mezhebine bağlı idiler. Bölgede din anlayışında medresenin ağırlığından söz edilebilir. Ayrıca tasavvuf ve tarikatların belli bir ağırlığı da vardı. Şeyhlere karşı halk arasında hatırı sayılır bir saygı ve sevgiden söz edilebilir (Turan, 1980: 226).

Artuklular Beyliği kaç kola ayrılmıştır?

İlgazi'nin vefatından sonra zaten kendi içinde iki kola ayrılmış olan Artuklular,Mardin kolunda da kendi içinde üçe ayrılır. Oğulları olan Süleyman Bey Meyyâfârikîn'de, Timurtaş Mardin'de, yeğenlerinden Süleyman Bey ise Halep'te hüküm sürdüler.

Artuklular hangi savaştan sonra kuruldu?

Anadolu'da ilk Türk beylikleri Malazgirt Savaşından sonra kurulmuştur. Başka bir deyişle Malazgirt Savaşı Anadolu'nun kapılarını Türklere açmıştır ve Anadolu Selçuklu Devleti Türk topraklarına adım atmıştır.

Dilmaçoğulları nerede kuruldu?

Dilmaçoğulları Beyliği, 1085-1192 yılları arasında Bitlis ve Erzen'de (Batman-Kozluk-Oyuktaş Köyü-Yeşilyurt Mezraası) egemen olan Türk beyliğidir. Kurucusu, Büyük Selçuklu hükümdarı Alp Arslan'ın komutanlarından Dilmaçoğlu Mehmed Bey'dir (Hükümdarlığı: (1085-1104).