Tiroid heterojen ne demek?

İçindekiler:

  1. Tiroid heterojen ne demek?
  2. Tiroid bezi parankimi heterojen ne demek?
  3. Hipoekoik nedir USG?
  4. Parankim dokusu ne demek?
  5. Akciğer parankim ne demek?
  6. Sağlıkta heterojen nedir?
  7. Hiperekojen nedir USG?

Tiroid heterojen ne demek?

Tiroid bezinin heterojen bir şekilde büyümesine yani hem boyutunun artması hem de içinde çok sayıda nodüllerin geliştiği tabloya multinodüler guatr adı verilir. En sık görülen tiroid bezi hastalıklarından biridir. Sıklıkla tiroid bezi fonksiyonları bozulmamıştır (hastalar ötiroidlerdir).

Tiroid bezi parankimi heterojen ne demek?

Hashimoto tiroiditinde tiroid bezinin yapısı (parankim) heterojen özelliktedir. Tiroid bezine ultrason ile bakıldığında parankimi heterojen (düzensiz) ekojenitesi azalmış bulunur. Ultrasonografik incelemede yalancı nodüller (psödonodüller) hatalı bir şekilde gerçek nodül gibi görüntü verebilir.

Hipoekoik nedir USG?

Hipoekoik: yapıdan çok az dalga döner, çevre dokulardan koyudur. Hiperekoik/Ekojenik: çok fazla dalga döner, çevre dokulardan parlaktır.

Parankim dokusu ne demek?

Bir organ yada bezin görev gören dokusudur. Örneğin, karaciğer parankimi denildiği zaman, karaciğerin bütünü anlaşılır.

Akciğer parankim ne demek?

Parankimal, iyi huylu ya da kötü huylu olarak akciğerde yer alabilmekte olan nodüldür. Nodüllerin tespit edilmesinde farklı hastalıklar üzerine yapılan testlerde fark edilmektedir. Görülmesi haliyle incelmeler yapılmaktadır. İncelemelerin yapılmasında daha ayrıntılı bir gözlem gerekmektedir.

Sağlıkta heterojen nedir?

Heterojenlik; aynı sağlık sorununa sahip olan kişilerin talep ettiği, istediği ya da ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinin aynı olmamasıdır.

Hiperekojen nedir USG?

Hiperekojen barsak; USG'de barsağın çevresindeki kemiklerle (krista iliaka ve vertebra dansitesi ile) benzer veya daha fazla ekojenitede olması şeklinde tanımlanır. Bazı kaynaklar da akciğer veya karaciğer ekojenitesine göre karşılaştırma önermektedir.