Karekodlu çek ne demek?

İçindekiler:

  1. Karekodlu çek ne demek?
  2. Çek sorgulama nasil yapilir?
  3. Karekodlu çek sorgulama nasıl yapılır?
  4. Çekin sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  5. Çek üzerindeki karekod ne işe yarar?
  6. Çekin dolaşımda olmaması ne demek?
  7. Findeks raporu ne gösterir?
  8. Karekodsuz çekler ne zamana kadar geçerli?
  9. Çekin karşılıksız olup olmadığını nasıl anlarız?
  10. Çek hangi bankadan tahsil edilir?
  11. Çek karekod zorunlu mu?
  12. Findeks çek raporu nedir?

Karekodlu çek ne demek?

Karekodlu Çekler; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun hükümlerine göre üzerine kare veya dikdörtgen barkod basılmış, mevzuata uygun detay bilgilere erişilmesine ve bunların raporlanmasını sağlayan barkod baskısı olan çeklerdir.

Çek sorgulama nasil yapilir?

Findeks'in mobil uygulaması üzerinden yapılan sorguyla aşağıdaki bilgilere ulaşılabilir.
  1. Karekodlu Çek Skorunu.
  2. Çek ve keşideci bilgilerini.
  3. Keşidecinin Çek Endeksini.
  4. Çeklerin ilk ve son ibraz tarihlerini.
  5. Çek sahibi olunan banka sayısını
  6. Açık çek adedini.
  7. Ortalama çek tutarını
  8. Aylık keşide edilen çek adedini.
Daha fazla öğe...

Karekodlu çek sorgulama nasıl yapılır?

Çek üzerindeki karekod vasıtasıyla çeke ve keşideciye ilişkin bilgilere erişilebilmesi için akıllı bir telefonun olması yeterlidir. Çeki elinde bulunduran hamil akıllı telefonuna Findeks Mobil uygulamasını indirip üye girişi yaptıktan sonra karekodu sorgulatarak özet çek raporuna ulaşabilir.

Çekin sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bir çekin sahte olup olmadığının anlaşılması adına en önemli nokta, üzerinde bulunan hologramdır. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler maalesef kalpazanlar tarafından da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yüzden de bazı hologramlar taklit edilebilmektedir.

Çek üzerindeki karekod ne işe yarar?

Karekodlu çek, standart banka çeklerinin yeni versiyonudur. Bu çeklerin üzerinde, keşidecinin çek ödeme geçmişi ve çek yaprağının geçerliliğine ilişkin bilgilerin görüntülenmesine olanak sağlayan bir karekod bulunmaktadır.

Çekin dolaşımda olmaması ne demek?

Nitekim, raporda, bu çek dolaşımda değildir denildikten sonra, altında birçok farklı ihtimal sıralanmakta ve Çek Raporunda yer alan yazının devamında “Çekin dolaşımda olmaması; geçerliliğini yitirmiş, ödenmiş, karşılıksız çıkmış, iptal edilmiş, hakkında kayıp ya da çalıntı bildirimi yapılmış olmasını ifade eder.

Findeks raporu ne gösterir?

Findeks Risk Raporu, tüm bankalardaki toplam kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borç ve limit bilgilerini öğrenebileceğiniz, ödemelerinizi tek bir yerden takip edebileceğiniz rapordur. Findeks Kredi Notu'nu oluşturan faktörleri bu rapor üzerinde görebilirsiniz.

Karekodsuz çekler ne zamana kadar geçerli?

Buna göre 5411 sayılı Kanuna tabi bankalar, 31 Aralık 2016 tarihinden sonra karekod içermeyen çek yaprağı basamayacak ve veremeyecek.

Çekin karşılıksız olup olmadığını nasıl anlarız?

Bir çekin karşılıksız çıkmasının nedeni, ödeme tarihi geldiği zaman keşidecinin hesabında çekin üzerinde yazılı olan rakamın hazır bulunmamasıdır. Çekin karşılıksız olduğunun belirlenebilmesi için, alacaklı tarafından tam gününde bankaya ibraz edilmiş olması gerekmektedir.

Çek hangi bankadan tahsil edilir?

Piyasada yer etmiş olan ticari icaba göre çeki vadesinden önce bankadan tahsil etmemek gerekir. Sizin yazdığınız çekleri tedarikçileriniz, sizin çalıştığınız banka şubesinden tahsil eder. Eğer çekin tahsilatı için başka bir bankaya verir ise çek takasa girer ve süreç 1-2 gün uzayabilir.

Çek karekod zorunlu mu?

Çeklerin karekodlu olarak basılması zorunluluğunu getiren 6728 sayılı kanunun 72.maddesiyle Türk Ticaret Kanunu'na eklenen geçici maddenin içeriğine göre, 31 Aralık 2016 tarihinden sonra bankalarca çek hesabı sahiplerine karekod ve seri numarası taşımayan çek yaprağı verilemeyeceği hüküm altına alınarak; çeklerin ...

Findeks çek raporu nedir?

Çek Raporu, keşidecinin çeklerini ödeme performansını gösteren rapordur. Çek Raporu'nu hem kendiniz için, hem de onay vermeleri halinde diğer kişi ve kurumlar için alarak finansal kararlarınızı daha güvenli bir şekilde verebilirsiniz.