Medikasyon hataları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Medikasyon hataları nelerdir?
  2. İlaç hatalarının yüzde kaçı?
  3. Ilaç uygulama hataları nelerdir?
  4. Insan kaynaklı tıbbi hatalar nelerdir?
  5. İlaç uygulamalarında uyulması gereken doğru ilkeler nelerdir?
  6. Ilaç uygulama hatası nedir?
  7. Yanlış ilaç kullanımının sonuçları nelerdir?
  8. Enteral ilaç uygulama yolları nelerdir?
  9. Cerrahi hatalar nedir?
  10. Tıbbi hata nedir kaça ayrılır?
  11. Tıbbi uygulama hataları nelerdir?
  12. Polifarmasi Nedir tıp?
  13. Akıllı ilaç kullanırken nelere dikkat edilmeli?
  14. İlaç güvenliği nedir?

Medikasyon hataları nelerdir?

1. Medikasyon hataları: Çoğu önlenebilir olan bu hatalar verilen ilaçların hastaya uygulanması ile ilgilidirler. Yanlış doz, yanlış veriliş şekli, birlikte verilen başka ilaçlarla etki- leşim, alerji hikayesi olan hastaya bilmeyerek bu ilacın ve- rilmesi gibi hatalar bu grupdadırlar.

İlaç hatalarının yüzde kaçı?

Tıbbi hataların yüzde 98'inin kişiden değil, sistemden kaynaklanan önlenebilir hatalar olduğunu vurgulayan Bulun, şunları söyledi: "Hasta güvenliğinde insan değil, sistem öldürüyor. Tıbbi hatalar ölüm nedenleri arasında ilk beşte bulunuyor. Hataların yüzde 48'ini cerrahi hatalar yüzde 20'sini ilaç hataları oluşturuyor.

Ilaç uygulama hataları nelerdir?

Hemşire kaynaklı ilaç uygulama hataları; yasal olmayan isteme göre ilacın verilmesi, hekim istemi olmadan ilacın verilmesi, ilacın okunuş ve görünüş benzerliği sonucunda yanlış ilacın verilmesi, ilaç dozunun yanlış hesaplanması ya da yanlış dozda ilaç verilmesi, ilaç kutusu veya paketi üzerindeki bilgilere dikkat ...

Insan kaynaklı tıbbi hatalar nelerdir?

Akalın'a (2005) göre tıbbi hataların ana nedenleri; insana bağlı faktörler (yorgunluk, yetersiz eğitim, yeterli özeni göstermeme, önlem almama, dikkatsizlik, iletişim yetersizliği, güç/kontrol, zamansızlık, yanlış karar, mantık hatası, tartışmacı kişilik), kurumsal faktörler (iş yeri yapısı, politikalar, idari/finansal ...

İlaç uygulamalarında uyulması gereken doğru ilkeler nelerdir?

Bu sekiz ilke ilaçların hazırlanmasında ve verilmesinde, hasta güvenliği, ilaç güvenliği, akılcı ilaç kullanımı açısından temel oluşturmaktadır....
  • Doz ve zaman talimatlarına uyun.
  • Tedaviyi yarıda kesmeyin.
  • Arta kalan ilacı saklamayın.

Ilaç uygulama hatası nedir?

İlaç hatası; ABD'de İlaç Hatalarını Rapor Etme ve Önleme Koordinasyon Konseyi (NCC MERP) tarafın- dan ''ilacın sağlık çalışanının, hastanın veya üreticinin kontrolünde olmasına rağmen, hastanın ilaçtan zarar görmesine ya da uygun olmayan ilacı almasına sebep olan önlenebilir bir olay'' olarak tanımlanmıştır (3-6).

Yanlış ilaç kullanımının sonuçları nelerdir?

Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.

Enteral ilaç uygulama yolları nelerdir?

Ağızdan ilaç alamayan hastalarda, alternatif uygulama yolları olarak ilacın intravenöz, intramusküler, subkütan, inhale, transdermal, rektal yollar ve dil altı tabletler gibi farklı dozaj şekilleri mevcut olduğunda uygulamada öncelikle tercih edilmektedir.

Cerrahi hatalar nedir?

Cerrahi işlem hataları yanlış taraf, yanlış ameliyat, yanlış hasta, yanlış nakil, yanlış organ, cerrahi alanda yabancı cisim unutulması şeklinde görülmektedir (34). Cerrahi işlem hataları sonucunda fiziksel veya psikolojik yaralanmalar ile birlikte ölüm gelişebilmektedir (27).

Tıbbi hata nedir kaça ayrılır?

Tedavinin, önlenebilir, hastaya belirgin veya belli olmayan zararlar veren yan etkilerine tıbbi hata denir. Tıbbi hata, hastalığın, sakatlığın, sendromun, davranışın, enfeksiyonun veya diğer hastalık durumlarının, eksik veya yanlış tanı ya da tedavilerini kapsar.

Tıbbi uygulama hataları nelerdir?

Tıbbi hatalı uygulama (malpraktis), Dünya Tabipler Bir- liği'nin tanımına göre “hekimin tedavi sırasında standart uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastaya te- davi vermemesi ile oluşan zarar” olarak tanımlanmaktadır [1,2].

Polifarmasi Nedir tıp?

Yaşlanmayla birlikte kronik hastalık sayısı da artmaktadır ve bu durum beraberinde çoklu ilaç kullanımı getirmektedir. Polifarmasi 'çoklu ilaç kullanımı' anlamına gelir. Polifarmasi tanımıyla ilgili bir görüş birliği olmamasıyla beraber dört ya da daha fazla ilaç kullanımı olarak tanımlanabilmektedir.

Akıllı ilaç kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Doz atlamamaya ve ilacı hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir. İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

İlaç güvenliği nedir?

İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? Hastaların tedavilerinde kullanılacak olan tüm ilaçların; temininden saklanmasına, order edilmesinden transferine, uygulanmasından uygulama sonrası izlemine kadar her aşamada güvenli kullanımı sağlamak amacıyla yapılan düzenlemelerdir.