Travmalar ne demek?

İçindekiler:

  1. Travmalar ne demek?
  2. Travmalar nelere sebep olur?
  3. Çocukluk travmaları insanı nasıl etkiler?
  4. Travmatik yaşantılar kaça ayrılır?
  5. Deselerasyon yaralanma nedir?
  6. Çocukluk travmaları neler olabilir?
  7. Cinsel utanma travması nedir?
  8. Travmatik olaylar nelerdir?
  9. Psikolojik travmalar nasıl atlatılır?

Travmalar ne demek?

Travma, günlük yaşantımızda sık kullanılan kelimeler arasına girmeye başlarken, sadece stres düzeyini arttıran olaylara verdiğimiz ad olabilmekte; buna karşın, günlük rutini bozan, ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen, dehşet, kaygı ve panik yaratan, kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar, travmatik ...

Travmalar nelere sebep olur?

Travma çok çeşitli psikiyatrik belirti ve hastalıklara yol açabilir. Akut Stres Tepkisi, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Travmatik Yas, Depresyon, Alkol-Madde Kullanım Bozuklukları, Anksiyete ve Duygudurum Bozuklukları, Psikotik bozukluklar gibi tablolar travmadan sonra ortaya çıkabilir.

Çocukluk travmaları insanı nasıl etkiler?

Araştırmalar ne kadar olumsuz çocukluk deneyimi yaşanırsa, yaşamın sonraki dönemlerinde sağlık ve sağlık sorunları riskinin o kadar arttığını göstermektedir. Çocukluk çağı travmaları bireyin astım, depresyon, koroner kalp rahatsızlığı, diyabet gibi sağlık risklerini arttırabilir.

Travmatik yaşantılar kaça ayrılır?

Travmatik yaşantıların sınıflanmasında iki büyük ayrım var. Birinci ayrım travmatik yaşantının çocukluk döneminde veya erişkin dönemde olmasıdır. İkinci ayrım ise, travmatik yaşantının insan eliyle gerçekleşmesi veya doğal afet olması şeklindedir.

Deselerasyon yaralanma nedir?

Deselerasyon yaralanması (Organ düşme yönünde sarkarak dmarlarının kopmasına, yada bağlalı olduğu bölgelerden yırtılmasına neden olur. Örneğin, dalak, böbrek, karaciğer, ince bağırsak ve bunların damarlarının yırtılması).

Çocukluk travmaları neler olabilir?

Çocukluk çağı travmalarının içerisinde; fiziksel istismar, duygusal istismar ve cinsel istismar dahil edilmektedir. Ancak bunlarla birlikte; fiziksel ihmal ve duygusal ihmal de dahil edilmektedir. Çocukların gelişimini olumsuz olarak etkileyecek olan her türlü davranış ve söylem istismar olarak tanımlanmaktadır.

Cinsel utanma travması nedir?

Cinsel travmalar, bireyin hayatında hatırlamak istemediği en çok korktuğu ve bu durumdan çekindiği travmalardır. Çoğu kadın bu cinsel travmalara maruz kaldığında genellikle yakınlarından çevresinden saklar, destek aramaz.

Travmatik olaylar nelerdir?

Ruhsal travmaya yolaçan olaylar:
  • Savaşlar, patlamalar.
  • Afetler (deprem, sel, yangın)
  • Saldırı, tecavüz, işkence.
  • Kazalar.
  • Aile içi şiddet.
  • Çocuklukta yaşanan taciz.

Psikolojik travmalar nasıl atlatılır?

10 adımda travmalardan kurtulup özgürleşin
  1. Olana kabul verin. ...
  2. Olayla olay olmayın. ...
  3. 3. Affedin. ...
  4. Gerçeği görün. ...
  5. 5. Uzman yardımı alın. ...
  6. 6. Hislerinizi ve düşüncelerinizi başka bir şeye dönüştürün. ...
  7. 7. Yeni bir şeyin başlaması için eskinin yok olması gerekir. ...
  8. 8. Kontrol ihtiyacını bırakın.
Daha fazla öğe...