Boğmaca aşısı Nedir?

İçindekiler:

  1. Boğmaca aşısı Nedir?
  2. Boğmaca aşısı ne için yapılır?
  3. Boğmaca aşısı yetişkinlere yapılır mı?
  4. Boğmaca aşısı kimlere yapılır?
  5. Boğmaca nasıl tespit edilir?
  6. Boğmaca hastalığı nasıl tedavi edilir?
  7. Bebeklerde boğmaca hastalığı nasıl anlaşılır?
  8. Bebeklerde boğmaca öksürüğü ne kadar sürer?
  9. Grip aşısı sağlık ocaklarında yapılır mı?
  10. Grip aşısı zararlı mı?
  11. Hib aşısı zorunlu mu?
  12. Hib ne anlama gelir?

Boğmaca aşısı Nedir?

Boğmaca aşısı genellikle difteri ve tetanoz aşılarıyla birliktedir. DTaP aşısı (asellüler: hücre içermeyen, bakterinin bir kısım proteini bulunan) 7 yaşından küçüklere yapılır. Tdap aşısı rapel olarak 11-18 yaşındaki adolesanlara yapılır. Aşılaması tam yapılmamış 7-10 yaşındaki çocuklara tek doz yapılır.

Boğmaca aşısı ne için yapılır?

Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hafif ateş, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterebilen boğmacadan çocukları korumanın en etkili yolu ailelerin boğmaca aşısı yaptırmasıdır. Boğmaca dünyada her yıl yaklaşık 60 milyon kişiyi etkisi altına almaktadır.

Boğmaca aşısı yetişkinlere yapılır mı?

Tdap aşısı ergenleri ve yetişkinleri tetanoz, difteri ve boğmacadan koruyabilir. Tdap'ın bir dozu, 11 ya da 12 yaşında rutin olarak yapılır. Bu yaşta Tdap yapılmayan kişilere mümkün olan en kısa zamanda yapılmalıdır.

Boğmaca aşısı kimlere yapılır?

Difteri – Boğmaca – Tetanoz Aşısı DBT aşısı difteri, boğmaca ve tetanoz aşısı üçlü kombine bir aşıdır. Çocukluk ve erişkin yaş grubu için önemli bir aşıdır. Erişkin döneminde DT olarak yapılır.

Boğmaca nasıl tespit edilir?

Boğmaca teşhisi için boğazdan alınan kültürlere test yapılır. Tanısı koyulan hastalık için genel olarak ilk 2 hafta antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse kişi şiddetli öksürüğe maruz kalmadan tedavi edilebilir.

Boğmaca hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tanısı koyulan hastalık için genel olarak ilk 2 hafta antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse kişi şiddetli öksürüğe maruz kalmadan tedavi edilebilir. 1 yaş altında hastalığa yakalanan çocukların tedavilerinin hastanede yapılması büyük önem taşır.

Bebeklerde boğmaca hastalığı nasıl anlaşılır?

BOĞMACA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ Boğmaca, çocuklar özellikle bebeklerde klinik belirtileri, burun akıntısı, hapşırma, düşük ateş, hafif öksürük olarak başlar, sonrasında ciddi öksürük nöbetleri, yapışkan balgam, boğulma hissi, kusma olarak devam eder, daha hafif ve az sayıda öksürük şikayetleri ile biter.

Bebeklerde boğmaca öksürüğü ne kadar sürer?

İyileşme dönemi: 1-3 hafta sürer. İyileşme evresinde ikinci dönem belirtileri gerilemeye başlar. Kişi normale dönmeden önce öksürükte azalma görülür. Boğmaca hastalığı bir çocuğa bulaştığında bulgular ilk 15 gün daha hafif, diğer 15 gün ise ağır öksürüklere neden olur.

Grip aşısı sağlık ocaklarında yapılır mı?

Grip aşısı özellikle riskli gruplara yönelik olarak sağlık ocaklarında çalışan aile hekimleri tarafından yapılabilir.

Grip aşısı zararlı mı?

Grip Aşısı Yan Etkileri Nelerdir? Grip aşısı yaptıran bireylerde, aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik çok yaygın olmasa da görülebilir. Çok nadir olarak, aşıdan yaklaşık 6 saat sonra vücutta ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler gösterebilmektedir ve 1-2 gün içerisinde ortadan kaybolmaktadır.

Hib aşısı zorunlu mu?

Bebek ve 5 yaşından küçük tüm çocuklara uygulanmalıdır. 5 yaş ve üzerinde olup Hib bakterisinin neden olduğu hastalıkların riskini arttıran başka hastalıkları bulunan daha büyük çocuk ve yetişkinlere de Hib aşısı uygulanmalıdır.

Hib ne anlama gelir?

Haemophilus influenza tip b (Hib) pek çok organ sistemlerini etkileyebilen hastalık etkeni bir bakteridir. Hib, başta menenjit olmak üzere zatürre, kas ve eklem iltihabı, orta kulak iltihabı, sinüzit, yutak iltihabı gibi çeşitli enfeksiyon hastalıklara neden olabilmektedir.