Ferritin düşüklüğü ne demek?

İçindekiler:

  1. Ferritin düşüklüğü ne demek?
  2. Vücutta demir değeri kaç olmalı?
  3. Demir deposu neden düşer?
  4. Ferritin düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Ferritin düşüklüğü ne demek?

Demirin depolanmasından ve salınımından sorumlu olan ferritin protein miktarının, normal değerlerin altında olması vücutta yer alan demir depolarının boş olduğunu gösterir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, ferritin eksikliğinin doğal bir sonucudur.

Vücutta demir değeri kaç olmalı?

Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir. Ferritin: Demiri depolayan proteindir. Düşük ferritin düzeyi genellikle demir eksikliğinin ilk belirtisidir. Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir.

Demir deposu neden düşer?

Demir eksikliği genellikle vücutta artmış demir ihtiyacı, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür.

Ferritin düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Demir hapları, kan yapıcı şuruplar ve vitamin takviyeleriyle ferritin eksikliği giderilebilir. Bazen sadece vitamin almak yeterli olmaz bu durumda da hastanın beslenmesine de dikkat etmesi kan yapıcı besinler, demir minerali içeren gıdalar tüketmesi önerilir.