Spor ahlakı nedir nasıl olmalıdır?

İçindekiler:

  1. Spor ahlakı nedir nasıl olmalıdır?
  2. Sporda etik ahlak nedir?
  3. Fair Play ilkesi nedir?
  4. Sporda etik kodlar nedir?
  5. Etik kodlar ne demek?
  6. Sporda etik dışı davranışlar nelerdir?
  7. FIFA fair play ilkeleri nelerdir?

Spor ahlakı nedir nasıl olmalıdır?

Spor ahlakı; sosyal, politik ve ekonomik ilişkilerin bütünü olup toplumsal değerlerin göstergesidir. Sporcunun rakibine ve kendisine olan saygısının ifadesidir. Spor ahlakı; sportmenlik (fair-play) sağlığa, birlik ve beraberliğe, kardeşliğe, dostluğa dayanan insani değerlerdir.

Sporda etik ahlak nedir?

Spor etiği, ahlaki değerler sistemiyle ilişkilidir (Andreff,2002). Spor etiği, genel anlamda sporun gelişmesinde önemli rol oynayan sporun taraflarının görev ve sorumluluklarını dürüstlük, adalet, açıklık, tarafsızlık ve saygı gibi evrensel değerler doğrultusunda yerine getirmelerini kapsamaktadır.

Fair Play ilkesi nedir?

Fair Play, sporcuların yarışmalar esnasında, güçleşen şartlar altında dahi kurallara sabırla, tutarlı ve bilinçli olarak riayet etmeleri, fırsat eşitliğini bozmamak amacıyla haksız avantajları kabullenmemeleri, rakibin haksız dezavantajlarından yararlanmaya kalkışmamaları, rakibi düşman değil, aksine oyunun ...

Sporda etik kodlar nedir?

Etik kodlar her kuruma özgü olması gereken davranış ilkelerinin tanımlamasıdır. ... Sporun her alanında yer alan kişilerin etik ilkeleri belirlenmiş ve bunların sonucunda etik kodlar oluşturulmuştur. Sporcu, hakem, antrenör, taraftar, yönetici ve hatta sporcu velilerinin bile etik kodlarının oluşturulduğu görülmektedir.

Etik kodlar ne demek?

Etik Kod, kurumların çalışanlarına, beraber iş yaptığı kişi ve diğer kurumlara ve kamuya sorumluluklarını özetleyen, temel değerlerini ve ilkelerini yansıtan, çalışanlara kabul edilebilir ve edilemez davranışlar konusunda yol gösteren bir kurallar bütünüdür.

Sporda etik dışı davranışlar nelerdir?

Sporda etik dışı davranışların başında doping, şike ve şiddet olaylan gelmektedir. Sporda uyulması gereken etik kurallar antrenör, sporcu, hakem, taraftar ve spor yazarları tarafından benimsenmelidir.

FIFA fair play ilkeleri nelerdir?

Fair play ilkeleri
  • KAZANMAK İÇİN OYNA.
  • HAKÇA OYNA.
  • KURALLARA UY.
  • RAKİPLERE, TAKIM ARKADAŞLARINA, HAKEMLERE,GÖREVLİLERE VE SEYİRCİLERE KARŞI SAYGILI OL.
  • MAĞLUBİYETİ VAKAR İLE KABULLEN.
  • FUTBOLUN MENFAATLERİNİ İLERİ GÖTÜR.
  • RÜŞVET, UYUŞTURUCU, IRKÇILIK, ŞİDDET VE FUTBOLU TEHDİT EDEN DİĞER TEHLİKELERDEN UZAK DUR.
Daha fazla öğe...