Bendimi ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Bendimi ne demek TDK?
  2. Ulusun korkma hangi söz sanatı?
  3. Hayasızca akın ne demek?
  4. Hayâsızca ne demek?
  5. Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın dizesinde ne denilmek istenmiştir?
  6. Siper et gövdeni ne demek?
  7. Teşhir suçu nedir?
  8. Gamsız ne anlama gelir?
  9. Sorumsuz ne anlama gelir?
  10. Mesuliyetsiz ne demek?
  11. Sorumsuz ne demek TDK?

Bendimi ne demek TDK?

Bendimi, elbise, ceket ve abiye gibi kıyafetlerin yen kısmına açılan küçük delik anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise düğmedir. İstiklal Marşında geçen ''bendimi çiğner aşarım'' dizesinde ise önüme kurulmuş olan tüm engelleri aşar geçerim anlamına gelir.

Ulusun korkma hangi söz sanatı?

Yazar “Korkma!” sözüyle, Türk Ulusu'na seslenmektedir ve burada “nida” (seslenme) sanatı bulunmaktadır. “Ocak” sözü, ikinci dizede yurtta bulunan herhangi bir evi karşılamak için kullanılmıştır. Yani şairin ocak sözünden kastı, bir Türk'ün yuvasıdır. Bunun için bu dizede “mecaz-ı mürsel” (ad aktarması) sanatı vardır.

Hayasızca akın ne demek?

Bu iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan hayasızca akın söz öbeği ise; utanç duymaksızın yapılan saldırı anlamına gelmektedir.

Hayâsızca ne demek?

Hayâsızca sıf. ve zf. Hayâsız olan kimseye yakışır tarzda, utanmazca, terbiyesizce.

Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın dizesinde ne denilmek istenmiştir?

"Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın" ifadesi de yine cephede savaşan Türk askerine söylenmiştir. Batılı devletlerin bu utanmaz akınlarına, saldırmalarına karşı icabında gövdeni siper ederek, canını ver ama bu saldırıyı durdur denmektedir. (Haya utanma, sıkılma duygusu demektir.

Siper et gövdeni ne demek?

Siper etmek, bir şey için kendini tehlikeye atmak demektir. “Siper et gövdeni dursuz bu hayasızca akın” dizesi, Mehmet Akif Ersoy'un yazmış olduğu İstiklal Marşı'nın 5. kıtasının 2. dizesidir.

Teşhir suçu nedir?

Teşhircilik suçu, bir kimsenin cinsel organını veya vücudun diğer cinsel bölgelerini belirli bir kişiye yönelik olmaksızın teşhir edilmesi (gösterilmesi) ile oluşur. ... Örneğin, sokakta cinsel organını bir kimseye gösteren kişi hem cinsel taciz suçunu hem de teşhircilik suretiyle hayasızca hareketler suçunu işlemiş olur.

Gamsız ne anlama gelir?

Gamsız Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? 1. Kaygısız, tasasız, sıkıntısız, üzüntüsüz kimse.

Sorumsuz ne anlama gelir?

sıf. Sorumluluğu olmayan, sorumluluk yüklenmeyen, mesûliyetsiz.

Mesuliyetsiz ne demek?

mesuliyetsiz anlamı 1. Sorumsuz. 2. Sorumluluk gerektirmeyen: Mesuliyetsiz bir iş.

Sorumsuz ne demek TDK?

sf. Sorumlu olmayan, sorumluluk taşımayan, sorumluluk duygusu bulunmayan, düşünmeden hareket eden (kimse), mesuliyetsiz: “Yer yer kayıtsız, cinsellikten müthiş tat alan, sorumsuz bir adam.” -S. İleri. sorumsuz, 8 karakter ile yazılır.