Vertebra kırığı nedir?

İçindekiler:

  1. Vertebra kırığı nedir?
  2. Vertebra kompresyon kırığı nedir?
  3. Kompresyon kırığı neden olur?
  4. Kompresyon kırığı ne demek?
  5. Tıp dilinde kırık ne demek?
  6. Lineer Cebir ne demek?

Vertebra kırığı nedir?

Omurga Kırıkları, vertebra kırıkları, omurga yaralanmaları Özellikle genç aktif bireylerde, trafik kazaları ya da yüksekten düşme sonrası ortaya çıkan yüksek enerjili yaralanmalardır. Omurga kırıklarının büyük bir oranı (%70) sırt ve bel omurlarında en sıkta 12. sırt ve 1. bel omurunda görülür.

Vertebra kompresyon kırığı nedir?

Vertebral kompresyon fraktürü radyolojik olarak vertebra korpusunda % 15'den fazla yükseklik kaybı olarak tanımlanır. Fraktür, sıklıkla torakolomber bileşkede oluşur (18), anterior ve lateral radyografilerde izlenebilir (Şekil 1. 1.) (19).

Kompresyon kırığı neden olur?

Trafik kazaları, yüksekten düşmeler, ateşli silah yaralanmaları başlıca nedenlerdir. Çökme kırıkları ise genellikle göğüs ya da alt sırt bölgesindeki omurgalarda görülür. En sık görülen nedeni osteoporozdur. Travma (yaralanma) ve tümörler de çökme kırığına neden olabilir.

Kompresyon kırığı ne demek?

Kompresyon kırıkları hiperfleksiyon kuvvetleri sonucu oluşan stabil kırıklardır. Hasar sadece omur- ganın anterior parçasıyla sınırlıdır.

Tıp dilinde kırık ne demek?

Kırık Tanımı Dıştan veya içten etki eden kuvvetlerle kemik dokusunda oluşan ayrılmaya veya bu sebeplerle kemiğin anatomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulmasına “Kırık” denir.

Lineer Cebir ne demek?

Doğrusal cebir ya da lineer cebir; matematiğin, yöneyler (vektör), yöney uzayları, doğrusal dönüşümler, doğrusal denklem takımları ve dizeyleri (matris) inceleyen alanıdır. Yöney uzayları, modern matematiğin merkezinde yer alan bir konudur. ... Ne var ki doğrusal cebir, asıl büyük atılımlarını 20. yüzyılda yapmıştır.