Hemoglobin testi neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Hemoglobin testi neden yapılır?
  2. Hemoglobin yüksekliği ne demek?
  3. HGB testi nasıl yapılır?
  4. Yüksek kan değerleri nasıl düşürülür?

Hemoglobin testi neden yapılır?

Hemoglobin testi genellikle anemiyi kontrol etmek için hematokritle birlikte veya tam kan sayımının (CBC) bir bileşeni olarak kullanılır. Test, kırmızı kan hücrelerini (RBC) ve/veya kandaki hemoglobin miktarını etkileyen bir dizi durumu ve hastalığı taramak, teşhis etmek veya izlemek için kullanılabilir.

Hemoglobin yüksekliği ne demek?

HGB yüksekliği, vücudun gereğinden fazla alyuvar yapmasına, kanın normalinden daha kalın olmasına sebep olur. Böyle bir durum pıhtı oluşmasına, felçlere ve kalp krizine neden olabilir. Hemoglobin yüksekliği tedavi edilmezse hayat boyu süren ve büyük riskler taşıyan ciddi bir durum doğurabilir.

HGB testi nasıl yapılır?

Kolunuzdaki bir damardan, parmak ucundan veya topuktan (yeni doğan) kan örneği alınarak yapılır. Hemogram testi için özel bir hazırlık gerekmez. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ya da Hemogram testine girmeden önce altta yatan herhangi bir tıbbi durumunuz veya alerjiniz varsa doktorunuzu bilgilendirin.

Yüksek kan değerleri nasıl düşürülür?

Hemoglobin yüksekliği tedavisi
  1. Flebotomi: Bu bir kan alma prosedürüdür. ...
  2. Bol su içmek: Susuz kaldığınızda hemoglobin seviyeniz yükselir. ...
  3. Sigarayı bırakmak: Eğer sigara içiyorsanız ve hemoglobininiz kronik olarak artıyorsa, azaltmanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır.