İftira davası açılabilir mi?

İçindekiler:

  1. İftira davası açılabilir mi?
  2. İftira davası hangi mahkemede görülür?
  3. İftira suçu tüzel kişilere karşı işlenebilir mi?
  4. Iftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?
  5. Asılsız ihbarın cezası nedir?
  6. Hapis cezası almak memuriyete engel mi?

İftira davası açılabilir mi?

İftira atan kişilere iftira davası açmak için iftira suçunun işlenmiş olması gerekmektedir. ... İftira atılan kişinin bu konuda dava açabilmesi için, iftira atanın ''hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği durumlarda'' iftira atması gerekmektedir. Belirsiz olarak fiil isnat etmek, iftira suçu kapsamında değildir.

İftira davası hangi mahkemede görülür?

Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçun mağduru olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla iletişim kurarak anlaşmasıdır. İftira suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. İftira suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

İftira suçu tüzel kişilere karşı işlenebilir mi?

Bu itibarla iftira suçu bağlamında tüzel kişilere bir soruşturma ve kovuşturma başlatılmasına sebebiyet verecek bir suç isnadı yapılması mümkün değildir; zira tüzel kişiler zaten bir suçun faili olamazlar.

Iftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?

İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.

Asılsız ihbarın cezası nedir?

İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28. maddesinin son fıkrasında “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir.

Hapis cezası almak memuriyete engel mi?

Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.