Akıl kelimesinin anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Akıl kelimesinin anlamı nedir?
  2. Akıl nedir kelime ve terim anlamları?
  3. Islam dinine göre akıl nedir?
  4. Akıl tutulmasi ne demek TDK?
  5. Dine göre akıl nedir?
  6. Akıl kelimesi nereden gelir?
  7. Akıl nedir Makāle?
  8. Kurana göre akıl nedir?
  9. Akıl Türkçe bir kelime mi?
  10. Akıl kelimesinin kökü nedir?
  11. Filozoflara göre akıl nedir?
  12. Aklın görevi nedir?
  13. Tasavvufta akıl nedir?
  14. Atıl bulunmak ne demek?

Akıl kelimesinin anlamı nedir?

Akıl (Arapça: عقل) ya da us, felsefede kavram oluşturma ve bunlara göre hükmetme kapasitesidir. Bugün Batı'da bu kavramı, büyük ölçüde aklı anlayışla yüzleştiren, ancak algılamadan ayıran Alman filozofu Immanuel Kant'ın etkisindedir.

Akıl nedir kelime ve terim anlamları?

Sözlükte masdar olarak "menetmek, engellemek, alıkoymak, bağlamak" gibi anlamlara gelen akıl (el-akl) kelimesi, felsefe ve mantık terimi olarak "varlığın hakikatini idrak eden, maddî olmayan, fakat maddeye tesir eden basit bir cevher; maddeden şekilleri soyutlayarak kavram haline getiren ve kavramlar arasında ilişki ...

Islam dinine göre akıl nedir?

Akıl, İslam'da akıl zekadan ziyade ileriyi görebilmek ve ona göre hazırlık yapabilmektir. Ayrıca akıl bilgelik demektir. ...

Akıl tutulmasi ne demek TDK?

Akıl tutulmasının sözlük anlamı, aklın başka bir aklın yörüngesine girmesi ve etkisi altında kalmasıdır. Aklın fonksiyonlarını ve zekayı kullanma yeteneksizliğidir. Öznellik ve nesnellik arasındaki ayrımdan aklın işlevini tek yönlü görmektir.

Dine göre akıl nedir?

Akıl, kendi kendisini doğru yöne kanalize edebilen, nefsin düşünen tarafıdır. İnsan dediğimiz nefs sahibi varlık, sadece akıldan müteşekkil değildir elbette ve aynı zamanda aklın nefsle ilişkisi içerisinde farklı yönleri vardır. ... İşlerlik durumunun devam etmesi ile birlikte akıl olgunlaşır ve belirgin bir hale gelir.

Akıl kelimesi nereden gelir?

Arapça ˁḳl kökünden gelen aynı anlama gelen ˁaḳl عقل sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁaḳala عقل "1. dizginledi, gem vurdu, 2. akıl süzgecinden geçirdi, akıl yürüttü" fiilinin masdarıdır.

Akıl nedir Makāle?

Kimi filozoflara göre akıl, “vahiy, inanç, sezgi, duygu, algı ve deneyden farklı olarak, salt insana özgü olan bilme yetisi, doğru düşünme, hüküm verme ve kavram oluşturma gücüdür. Akıl bize yol gösterir. ... Aklı kullanarak bir konuda düşünce yürütür, konuşur, tartışır, analiz yapar ve sonuç çıkarırız.

Kurana göre akıl nedir?

Ayrıca Kur'ân, doğrudan akıl sözcüğünü bir isim olarak kullanmaz; onun yerine akıl ile hemen hemen benzer anlam içeren kalp sözcüğünü kullanır. ... Dolayısıyla Kur'ân'ın akıl yerine kullandığı kalp, aklın eylemleri olan anlamayı, düşünmeyi gerçekleştiren bir merkez olmaktadır.

Akıl Türkçe bir kelime mi?

Akıl kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Akıl, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.

Akıl kelimesinin kökü nedir?

Akıl kelimesi Arapça "Ukl" kökünden gelir ve semantik olarak "bağlamak" anlamındadır. İlkin deveyi bağlamak veya "deve kösteği" olarak kullanılan bu kelime bilâhere duyguları, düşünceleri, kavramları ve olayları birbirine bağlayan ruhi melekeye verilen bir isim olmuştur. Türkler bu melekeye "us" adını veriyorlar.

Filozoflara göre akıl nedir?

Kimi filozoflara göre akıl, “vahiy, inanç, sezgi, duygu, algı ve deneyden farklı olarak, salt insana özgü olan bilme yetisi, doğru düşünme, hüküm verme ve kavram oluşturma gücüdür. ... Akıl, her bilgiyi alan, gelişmek için var edilmiş en kıymetli özelliğimizdir.

Aklın görevi nedir?

Aklın en önemli görevlerinden biri dış dünyadan mal- zeme alarak bilgi üretmesi, gerçekle gerçek olmayanı birbirinden ayırmasıdır. İnsanın her türlü eylemine anlam kazandıran ve onun sorumlu tutulmasını gerektiren yine akıldır (Emiroğlu 1998, Köle 2013).

Tasavvufta akıl nedir?

Sûfîlere göre aklın alanı sadece maddî (kevn) aleme ait olup şayet o yaratana yönelecek olursa erir gider. Akıl kendisinin ne olduğunu bile bilemezken yaratıcısını nasıl bilebilir. Onlara göre aklın Allah'ı bilmek konusunda varabileceği en son nokta hayret ve dehşettir.

Atıl bulunmak ne demek?

Etkisiz, işe yaramaz.