Biz Latin alfabesini hangi yılda kullanmaya başladık?

İçindekiler:

  1. Biz Latin alfabesini hangi yılda kullanmaya başladık?
  2. Türkiye ne zaman Latin alfabesine geçti?
  3. Azerbaycan Latin alfabesine ne zaman geçti?
  4. Özbekistan Latin alfabesine ne zaman geçti?

Biz Latin alfabesini hangi yılda kullanmaya başladık?

Bu yayınların kazandığı popülerlik, Türkçenin Arap yazısından başka yazıyla da yazılabileceği düşüncesinin benimsenmesine yardımcı oldu. 1908-1911'de Latin temelli Arnavut alfabesinin kabulü ve 1922'de Azerbaycan'ın Latin alfabesini kabulü, Türkiye'de büyük yankı uyandırdı.

Türkiye ne zaman Latin alfabesine geçti?

Latin alfabesine geçiş süreci 1928 yılının ikinci yarısında başlamaktadır. Latin Harfleri Kanunu'nun kabul edildiği 1 Kasım 1928, basının Latin harflerine geçtiği 1 Aralık 1928 ve Millet Mektepleri'nin açıldığı 1 Ocak 1929 tarihleri bu sürecin önemli dönüm noktalarıdır.

Azerbaycan Latin alfabesine ne zaman geçti?

Azerbaycan alfabesi (Azerice: Azərbaycan əlifbası), Azerbaycan'da ilk olarak 1929 yılında kullanılmaya başlanan ancak 1939 yılında Sovyetler'in reddetmesi nedeniyle kullanımdan kaldırılan ve ülkenin bağımsızlığıyla 1991'den bu yana yeniden Azericenin yazımında kullanılmaya başlanan Latin alfabesine dayanan alfabedir.

Özbekistan Latin alfabesine ne zaman geçti?

Özbekistan Cumburiyeti, 2 Eylül 1993 tarihinde, aşamalı olarak i Eylül 2000 yılına kadar, Latin alfabesine geçmeyi resmı olarak kabul etmiş; bu süre, daha sonra 2005 yılına kadar uzatılmıştır. 'Kabul edilen ilk Latin alfabesi, 31 harf ve bir apostroftan oluşmaktadır.