Baş dönmesi için manevra nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Baş dönmesi için manevra nasıl yapılır?
  2. Manevra testi nasıl yapılır?
  3. Dix hallpike testi nasıl yapılır?
  4. Kristal kayması kendiliğinden geçer mi?

Baş dönmesi için manevra nasıl yapılır?

Hasta iç kulak ve hasta yarım daire kanalı belirlendikten sonra, iç kulaktaki yerlerinden kopup serbest yüzen kristaller, başa belli pozisyonlar verilerek kanallardan uzaklaştırmaya çalışılır. Bu hareketlere, kısaca 'manevra' adı verilir. Manevra sonrası hasta hızla iyileşir.

Manevra testi nasıl yapılır?

Bu yöntemde hastanın gözüne bir gözlük takılıyor ve gözün hareketlerinden video kaydı alınıyor. Bu cihazın olmadığı yerlerde hasta yatırılıp kaldırılarak yani hastanın şikayetini kışkırtan pozisyonları vererek baş dönmesi oluşturuluyor. Beraberinde gözlerde bir hareket meydana geliyor.

Dix hallpike testi nasıl yapılır?

Dix ve Halpike tarafından 1952 yılında tanımlanmıştır. Bu manevra da hasta oturur pozisyonda iken başı masanın kenarından hafifçe sarkacak şekilde sağa çevrilerek yatırılır ve 30 saniye tutulduktan sonra tekrar oturtulur. Yine 30 saniye sonra aynı manevra baş sol tarafa çevrilecek şekilde tekrarlanır.

Kristal kayması kendiliğinden geçer mi?

Hastalık çoğu zaman kendiliğinden kısa sürede geçer. Ancak bazı hastalarda kendiliğinden iyileşme olmaz. Bu hastaların doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.