Antalya neden bu ad verilmiştir?

İçindekiler:

  1. Antalya neden bu ad verilmiştir?
  2. Ordu şehrinin ismi nereden gelmiştir?
  3. Antalya'nın ilk adı nedir?
  4. Antalya Muratpaşa ismi nereden gelir?
  5. Saruhanoğulları nerede kuruldu?
  6. Aydinogullari hangi padişah?
  7. Karesioğulları Beyliği ne kim son verdi?

Antalya neden bu ad verilmiştir?

ANTALYA ADI NEREDEN GELİYOR II. yüzyıl ortalarında hüküm süren Bergama Kralı II. Attalos, Side'yi kuşatmıştı. Antalya'nın yaklaşık 75 km. doğusundaki Side'yi alamayan kral, şimdiki il merkezinin olduğu yere gelerek bir şehir kurdu. Buraya onun adı verilerek Attaleia dendi. Zaman içinde Atalia, Adalya diyenler oldu.

Ordu şehrinin ismi nereden gelmiştir?

Kotyora adı ile kurulan yerleşim Kut yöresi anlamına gelmektedir. ... Bu görüşlerden biri de Hacı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından 1396 yılında Giresun'u fethetmek için Eskipazar mevkiinde on iki bin kişinin toplanması sonucu Ordu adının verilmiş olmasıdır.

Antalya'nın ilk adı nedir?

Askerlerinin gösterdiği yeri (bugünkü Antalya) beğenen II. Attalos, bölgenin stratejik dönemini dikkate alarak buraya bir liman şehri kurdurur ve kent, kurucusu Attalos'un adına binaen "Ataleia" olarak adlandırılır. Şehrin adı eski Arap kaynaklarında "Antaliye", Türk kaynaklarında ise "Adalya" olarak geçer.

Antalya Muratpaşa ismi nereden gelir?

Kentin en eski yerleşim yeri olması nedeniyle Muratpaşa'nın tarihi aynı zamanda Antalya'nın da tarihidir. Muratpaşa adını, yapım tarihi 1570 olan Muratpaşa Camii'ne de adını veren Karaman Beyi Murat Paşa'dan almaktadır. Bergama Kralı Attalos'un; 'Bana bir yeryüzü cenneti bulun' sözüyle İ.

Saruhanoğulları nerede kuruldu?

Saruhanoğulları Beyliği (Saruhan Beyliği veya Saruhanlılar da denir), Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde, 14. yüzyıl başlarında Batı Anadolu'da Manisa ve çevresinde, Gediz Nehri havzasında Menemen, Gördes, Demirci, Kemalpaşa, Turgutlu, Ilıca ve Akhisar gibi kent ...

Aydinogullari hangi padişah?

Aydınoğulları Beyliği, II. Dönem Anadolu Beyliklerinden birisidir. Aydınoğulları, Aydınoğlu Mehmed Bey tarafından 1308'de Aydın ve çevresinde kurulmuştur. Önceleri Germiyanoğullarına bağlı olarak kurulan beylik daha sonra Bizans'tan Birgi'yi alıp burayı başkent yapmalarıyla bağımsızlıklarını ilan ettiler.

Karesioğulları Beyliği ne kim son verdi?

Beyliğin bölünmesi ve yıkılışı Demirhan Bey geçmiştir. Aclan Bey'in ikinci oğlu Yahşi Bey ise Bergama'nın yöneticisi olmuştur.