Keçi zortlatması Nerede Oynanır?

İçindekiler:

  1. Keçi zortlatması Nerede Oynanır?
  2. Teke zortlatması hangi ilimize aittir?
  3. Teke zortlatması nedir nasıl oynanır?
  4. Teke Yöresi hangi ilde?
  5. Teke zortlatması oyunu nasıl?
  6. Halay hangi ülkeye aittir?
  7. Keçi zortlatması hangi yöreye aittir?
  8. Teke zortlatması nasıl bir oyundur?
  9. Teke Zortlatmasının özellikleri nelerdir?
  10. Teke Yarimadasi daglik mi?
  11. Teke zortlatması nın özellikleri nelerdir?
  12. Teke Zeybeği nedir?
  13. Halay en çok nerede oynanır?
  14. Omuz Halayı hangi yöreye ait?
  15. Teke zortlatması oyunu nasıl ortaya çıkmıştır?

Keçi zortlatması Nerede Oynanır?

Teke zortlatması, Burdur, Isparta, Antalya ve çevresinde yaygın bir halk ezgisi ve bu ezgi eşliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu.

Teke zortlatması hangi ilimize aittir?

Teke Zortlatması – Batı Akdeniz Bölgesi Tekenin kızıştığı dönemlerde sergilediği hareketlerden esinlenilerek ortaya konan bu oyunun yelleme ve hoplatma olmak üzere 2 farklı kısımdan oluştuğu söylenebilir. Teke Zortlatması; Burdur, Isparta, Antalya ve Fethiye'de yaygın bir şekilde icra edilmektedir.

Teke zortlatması nedir nasıl oynanır?

Sipsi ya da cura eşiliğinde oynanan keçi zortlatmaları genel olarak sözlüdür. Kadın erkek bir arada oynandığı gibi, yalnızca kadınlar ya da erkekler tarafından oynananları da vardır. Afyon yöresinde kaşıklı zeybek biçiminde oynanan oyunlara da figürlerdeki benzerliğe dayalı olarak teke zortlatması denir.

Teke Yöresi hangi ilde?

Teke Yarımadası, Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır. Göller Bölgesi'yle kuzeyden sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi.

Teke zortlatması oyunu nasıl?

Sekerek, taşlarda sesler çıkararak yapılan bu zıplayışlara, sonraları bir müzik de uydurulur. Bu müzik ve dans daha sonraları daha da geliştirilerek Teke Zortlatmaları ortaya çıkmıştır. Ayaklarla topuk vurma, diz çökme, yalpa yapma hareketleri oyunun ana devinimleridir. Bu oyun iki bölümden oluşmaktadır.

Halay hangi ülkeye aittir?

Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.

Keçi zortlatması hangi yöreye aittir?

Burdur yöresi oyunları Oyunlar türkü eşliğinde oynanır. Erkekler tarafından oynanan oyunlar; Teke zortlatması, Serenler Zeybeği, limonum sulandı, Yayla Yolları, İlimon Yar, Dirmilcikten Gider Yaylanın Yolu, Devesi Gatar Gatar, Hadi Gari Sen de Gel, Menevşesi Tutam Tutam, Ovalar, Kuyu Dibi Taşlı olur, Samas Dağı.

Teke zortlatması nasıl bir oyundur?

HALK BİLİMİ Zortlatma; sıçrama, hoplama anlamına gelir. ... Teke Zortlatması'nın doğuş yeri, Yörüklerin yaşadığı dağlık yörelerdir. Çok hareketli, hafif sıçranarak oynanan bir oyundur. Sonbahar mevsimi tekelerin çiftleşme zamanıdır.

Teke Zortlatmasının özellikleri nelerdir?

Teke Zortlatması: Oyundan önce, guval ya da gurbet havası denen uzun hava söylenir. Isparta yörüklerinde guval olarak garip, kerem, afşar ve ninniler okunur. Çok devinimli olan bu oyunlar, sipsi eşliğinde oynanır, çoğu kez sözlüdür.

Teke Yarimadasi daglik mi?

Teke yarımadası yukarıda da belirtildiği yapısı itibariyle Batı Anadolu'nun en dağlık yöresidir.

Teke zortlatması nın özellikleri nelerdir?

Teke Zortlatması: Oyundan önce, guval ya da gurbet havası denen uzun hava söylenir. Isparta yörüklerinde guval olarak garip, kerem, afşar ve ninniler okunur. Çok devinimli olan bu oyunlar, sipsi eşliğinde oynanır, çoğu kez sözlüdür.

Teke Zeybeği nedir?

Teke Zeybeği, 9/8'lik ölçüyle çalınan en hızlı zeybek türü olup Sarı Zeybek, Şu Dirmilin Çalgısı, Haymanalı, Kozağaç Zeybeği gibi çok değişik ezgileri vardır. Zeybekler işlemeli şalvar, kuşak, üste cepken, başa börk giyer veya fes üzerine çevre sararlar. Silahlık, tozluk, yemeni veya çizme giyerler.

Halay en çok nerede oynanır?

Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.

Omuz Halayı hangi yöreye ait?

Açıklama: Tokat ağırlaması içinde oynanmakta olan bu oyun yöre insanının, her işinde kendisine yardımcı olan, kadınlarına vermiş olduğu değeri ve onu baştacı etmesini ifade etmektedir.

Teke zortlatması oyunu nasıl ortaya çıkmıştır?

HALK BİLİMİ Oynayanlara ve adı geçen bölgede yaşayanlara göre, bu ad, teke adı verilen erkek keçinin hareketlerini yansıtmasından dolayı verilmiştir. Zortlatma; sıçrama, hoplama anlamına gelir. ... Teke Zortlatması'nın doğuş yeri, Yörüklerin yaşadığı dağlık yörelerdir. Çok hareketli, hafif sıçranarak oynanan bir oyundur.