Maraş Göksun Neyi Meşhur?

İçindekiler:

  1. Maraş Göksun Neyi Meşhur?
  2. Maraş Afşin nasıl bir yer?
  3. Kahramanmaraş Afşin kürt mu?
  4. Tüfekçi nerenin ilçesi?
  5. Murtiçi nereye bağlı?
  6. Murtiçi ne demek?
  7. Akseki Konyadan ne zaman ayrıldı?
  8. Akseki de deniz var mı?
  9. Akseki nasıl bir yer?
  10. Akseki önceden hangi ile bağlıydı?
  11. Akseki hangi boydan geliyor?
  12. Akseki ismi nereden gelir?
  13. Ibradı ne zaman ilçe oldu?

Maraş Göksun Neyi Meşhur?

  • Cips Tarhana: Eski yıllarda sadece çorbası için yapılan, dövme ve yoğurttan yapılan tarhana, artık cips tarhana olarak Türkiye genelinde patates cips yerine kullanılmaktadır. ...
  • Otantik Göksun yemekleri.
  • Elma: Göksun elması kalitesi ve üretim miktarıyla meşhurdur.
  • Çilek:
  • Kırmızı Benekle Alabalık:
  • Üzüm:
  • Çiriş:

Maraş Afşin nasıl bir yer?

Denizden 1230 metre yükseklikte bulunan Afşin'de, karasal iklim hakim olup, ilçede zengin linyit yatakları vardır. Kahramanmaraş'a 150 km Elbistan'a 28 km Göksun'a 50 km uzaklıktadır. Ulaşım tamamen karayoluna dayalıdır. Bazı köylerinde Akdeniz iklimi yaşanır ama çoğunluk ve merkez karasal iklime dayalıdır.

Kahramanmaraş Afşin kürt mu?

Afşin Kürtleri 80.

Tüfekçi nerenin ilçesi?

Ancak bu ilçemiz Balıkesir'e bağlı.

Murtiçi nereye bağlı?

Akseki'nin güneyinde 35 km mesafededir. Murtiçi ,1955 yılında Taşlıca Köyünden gelen bazı kişilerce kurulmuştur.

Murtiçi ne demek?

Murtiçi, Antalya`ya 120 Konya`ya 140 km. uzaklıkta olup Antalya-Konya karayolunun üzerinde bir yerleşim yeridir. Çevre köylere göre ulaşımın daha kolay olmasından dolayı son yıllarda Murtiçi`ndeki yapılaşma ve nüfus artışı dikkat çekici bir şekilde artmaktadırkaynak göster.

Akseki Konyadan ne zaman ayrıldı?

1872'de Alanya'dan ayrılan Akseki, 1901 yılında Antalya Konya Eyaleti dahilinde bağımsız bir sancak olmuştur. Bu arada Akseki ilçesinin sınırları daraltılmış, bazı köyler Seydişehir ilçesine bırakılmıştır. İbradı, önceleri bir kasabayken, 1991 yılında ilçe yapılarak Akseki'den ayrılmıştır.

Akseki de deniz var mı?

Antalya'nın iç kısımlarında yer alan ve deniz sahili bulunmayan Akseki ilçesi, eski adı Marla olan bir bölge iken, tarih içinde öncelikle Roma İmparatorluğu, Selçuklu Devleti ve daha sonrasında Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde bulunmuştur.

Akseki nasıl bir yer?

Akseki Antalya'nın kuzey doğusunda yer alan ve büyük bir tarihi geçmişe sahip olan ilçesidir. ... Düğmeli evleri, tarihi kervan göç yolları ile meşhur Akseki kardelen çiçeğinin de anayurdudur. Yaylaları, Giden Gelmez Dağları ile turizmde gelişme gösteren bir ilçedir.

Akseki önceden hangi ile bağlıydı?

Batı Toroslar' ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi'nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872' ye kadar Akseki ismi ile Alanya' ya bağlı iken daha sonra Antalya' ya bağlanmıştır.

Akseki hangi boydan geliyor?

Görüldüğü gibi Akseki ismi de sanıldı- ğı gibi coğrafi özelliğinden değil, bağlı olduğu Yörük- Türkmen boyundan gelmektedir. Daha sonra Selçuk- lu ve Osmanlı yönetimine geçen ilçe de, Roma İmpa- ratorluğu dönemlerinden bu yana toplumların yaşa- dığı bilinmektedir.

Akseki ismi nereden gelir?

Eski adı Marla olan Akseki ilçesi 1286 yılında Toroslar üzerinde kurulmuştur. Marla sanıldığının aksine arapça bir sözcük olmayıp,divanı-ı lügatta geçen özbe öz türkçe bir sözcük olup sözcük anlamı 'YÜKSEK ULEMALAR DİYARI'demektir. Yeni isim olarak Teke Yörüklerinin bir kolu olan AKSEKİ ismi verilmiştir.

Ibradı ne zaman ilçe oldu?

İlçenin nüfusu merkezde 2.