Çocukluk çağı aşıları neden önemli?

İçindekiler:

  1. Çocukluk çağı aşıları neden önemli?
  2. Ülkemizde özel aşılar nelerdir?
  3. Bebeklerde aşı yapılmazsa ne olur?
  4. Çocukluk döneminde kaç aşı yapılır?
  5. Zorunlu aşılar hangileri?
  6. 18 ay aşısı koldan mı bacaktan mı?
  7. Bebeklere yapilan asilar zararli mi?
  8. Aşı Yapilmazsa ne olur?
  9. Aşı takviminde hangi aşılar yapılır?

Çocukluk çağı aşıları neden önemli?

Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir.

Ülkemizde özel aşılar nelerdir?

Difteri, boğmaca, hepatit A, hepatit B, su çiçeği, tetanoz, inaktif polio, beşli karma aşı, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı, oral polio aşısı, erişkin tipi difteri-tetanoz aşısı ve KPA (13 valanlı Konjuge Pnömokok Aşısı) Türkiye'de çocukluk döneminde uygulanan aşılardır.

Bebeklerde aşı yapılmazsa ne olur?

Tablo şöyle özetlenebilir: Bir tarafta aşıların muhakkak yapılması gerektiğini, aşı yapılmadığı takdirde çocukların ciddi ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalabileceğini, toplum sağlığının darbe alacağını, aşıların otizme ya da MS'e yol açtığına dair herhangi bir bilimsel delil olmadığının altını çizen uzmanlar.

Çocukluk döneminde kaç aşı yapılır?

Ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur(zatürre).

Zorunlu aşılar hangileri?

Yeni doğan bebeklere ve çocuklara uygulanan aşılar şöyledir; hepatit B aşısı, hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5'li karma aşısı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı. Yeni doğan bebeklere taburcu olmadan önce mutlaka hepatit B aşısının ilk dozu uygulanmalıdır.

18 ay aşısı koldan mı bacaktan mı?

Karma aşı; Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci ve Menenjit hastalıklarına karşı korumak için yapılır. Yeni doğan bebeğe 2., 4., ve 6. ayın sonunda 5'li Karma aşısı yapılır. Rapel dozu ise 18. ayın sonunda yapılmaktadır. Bebeğin koluna yada bacağın ön kısmına uygulanır.

Bebeklere yapilan asilar zararli mi?

Şöyle ki; aşılanan çocuğu riske atmamak amacıyla aşının içine ölü veya zayıflatılmış virüs konulduğundan ve çocuğun bağışıklık sistemi ile ilgili nedenlerden dolayı hiçbir aşı %100 etkili değildir. Aşılanan çocukların ortalama %85-95'i korunurken %5-15'inde aşıya rağmen hastalık gelişebilir.

Aşı Yapilmazsa ne olur?

Aşı Yapılmazsa Ne Olur? Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur.

Aşı takviminde hangi aşılar yapılır?

Ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur(zatürre).