Neler yemin sayılır?

İçindekiler:

  1. Neler yemin sayılır?
  2. Birinin üzerine yemin etmek günah mı?
  3. Kaç çeşit yemin vardır?
  4. Yalan yere yemin etmenin tövbesi nasıl olur?
  5. Kuran üzerine yemin etmenin kefareti nedir?
  6. Çocuğun üzerine yemin etmek günah mı?

Neler yemin sayılır?

Allah'ın kelâm sıfatından kaynaklandığı için Kuran-ı Kerim üzerine yemin de geçerli sayılmıştır. Yemin için söylenen kelimelerden ziyade örf ve niyet esas aldığı için mesela, “Yemin ederim, şehâdet ederim, üzerime andolsun” gibi sözler de yemin yerine geçer.

Birinin üzerine yemin etmek günah mı?

Kulların yemini, ancak kendilerini yaratan, yaşatan ve yöneten üzerine olur ki, o da Allâh Subhânehu ve Teâlâ'dır. O'ndan başka bir şey için; ata, vatan, onur, şeref, namus vs üzerine yemin etmek haramdır.

Kaç çeşit yemin vardır?

Bu sebeple de literatürde kasem suretiyle yapılan üç çeşit yeminden söz edilir. Bunlar da "lağv yemini", "gamûs yemini" ve "mün'akit yemin"dir.

Yalan yere yemin etmenin tövbesi nasıl olur?

Sahibini günaha daldırdığı için yalan yere yemin etmeye bu ad verilmiştir. Bunun kefareti yoktur. Sahibi tevbe etmelidir. Tevbe ile Allah'ın affına uğramazsa ahirette azaba duçar olur.

Kuran üzerine yemin etmenin kefareti nedir?

İmam Şâfiî, İmam Mâlik ve İmam Ahmed b. Hanbel'e göre; Kur'ân, Kur'ân âyetleri ve Mushaf adına edilen yeminler mûteberdir. Bozulunca kefaret ödenmelidir.

Çocuğun üzerine yemin etmek günah mı?

Böyle bir söz yemin sayılmadı gibi aynı zamanda doğru ve güzel bir söz de değildir. Böyle sözler ve yeminler Allah Resulü tarafından yasaklanmıştır.