Vesayet nedir ne demek?

İçindekiler:

  1. Vesayet nedir ne demek?
  2. Vasi tayin edilen kişi satış yapabilir mi?
  3. Vasi olan kişi neler yapabilir?
  4. Vasi kararı ne kadar süre geçerlidir?
  5. Vesayet nasıl sona erer?
  6. Vasilik neleri kapsar?
  7. Vasilik süresi Uzatılmazsa ne olur?
  8. Vasi ile evlenebilir mi?
  9. Kısıtlama kararı nasıl alınır?

Vesayet nedir ne demek?

Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin ve bazı erginlerin korunması için kabul edilen bir hukuki bir kurumdur.

Vasi tayin edilen kişi satış yapabilir mi?

önce vasi tayin etmeniz gerekir,sonra vasinin vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesinden SATIŞA İZİN yetkisi istemesi yani izin davası açması gerekir,bunun içinde satışın vasi için zorunlu ve gerekli olduğunu ispat etmeniz gerekir yani kısıtlının giderleri gelirleri tarafından karşılanamıyorsa bu takdirde satışa izin ...

Vasi olan kişi neler yapabilir?

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Vasi kararı ne kadar süre geçerlidir?

Vasi davası sonucu, vasi kural olarak 2 yıl süre için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl tamamlanınca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vesayet nasıl sona erer?

MADDE 470.- Küçük üzerindeki vesayet, onun ergin olmasıyla kendiliğinden sona erer. Erginliğe mahkemece karar verilmiş ise, mahkeme aynı zamanda küçüğün hangi tarihte ergin olacağını tespit ve ilân eder.

Vasilik neleri kapsar?

Vasi, yönetimle ilgili hesap tutmak ve vesayet makamının belirlediği tarihlerde ve her hâlde yılda bir defa hesabı onun incelemesine sunmakla yükümlüdür. Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahip ise, hesabın hâkim tarafından incelenmesi sırasında olanak ölçüsünde hazır bulundurulur.

Vasilik süresi Uzatılmazsa ne olur?

Vesayet makamı vasinin iş ve işlemlerinden memnun kalırsa, bu süreyi kendiliğinden ve aynı süreyle uzatabilme yetkisine de sahiptir. Eğer ki vasilik görevinin süresi uzatılmazsa, sürenin dolmasıyla beraber vasilik kurumu da kendiliğinden sonra erecektir.

Vasi ile evlenebilir mi?

Kısıtlının evlenebilmesi için yasal temsilcisinin izni yeterlidir. Başka bir anlatımla kısıtlının evlenebilmesi için vesayet makamı ya da denetim makamının izin vermesi şartı bulunmamaktadır. Evlenmeye izin belirli bir kişi ile evlenmek üzere verilebilir.

Kısıtlama kararı nasıl alınır?

Kısıtlama Kararını Hangi Mahkeme Verir? Kısıtlama davası ahkam-ı şahsiye görevi bulunan, hakkında kısıtlama kararı verilecek olan kişinin yerleşim yeri mahkemesi özel yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır. Kısıtlama kararı kesinleşince derhal, kısıtlının yerleşim yeri nüfus idaresi tarafından ilan edilir.