Şah damarı patlaması nedir?

İçindekiler:

  1. Şah damarı patlaması nedir?
  2. Şah damarı patlaması neden olur?
  3. Şah damar ameliyatı riskli mi?
  4. Şah damarı ve aort aynı mı?
  5. Şah damarı aort mu?
  6. Şah damar ameliyatı nasıl oluyor?
  7. Şah damarı genişlerse ne olur?
  8. Şah damarı hangi tarafta?

Şah damarı patlaması nedir?

Aniden beyne kan akışı durmuş ve beyin damarı tamamen tıkamış. Buna tıp literatüründe şah damarı diseksiyonu diyoruz. Şah damarı yırtılması olarak da ifade edebiliriz. Şah damarında yani boyun damarında, beyne giden damarda diseksiyon dediğimiz yırtılmanın görülme olasılığı oldukça düşük.

Şah damarı patlaması neden olur?

Tıp literatüründe karotis arter hastalığı olarak bilinen şah damarı tıkanıklığı, genellikle plak denilen yağlı maddelerin ve kolesterol artıklarının damar duvarında birikmesinden kaynaklanır. Şah damarı tıkanıklığı, inme riskinde artış gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Şah damar ameliyatı riskli mi?

Karotis (şah damarı) ameliyatları sonucu karşılaşılabilecek olası yan etkiler; Şah damarı ameliyatı sırasında inme veya felç geçirme durumu olasılığı bulunmaktadır. Bu riski yaklaşık olarak yüzde 1-3 arasındadır. Boyunda yapılan ameliyat sebebiyle boyundaki sinirlerin zarar görmesi riski olabilmektedir.

Şah damarı ve aort aynı mı?

Kalbin sol karıncığından çıkan aort, aralarında "şah damarı" olarak bilinen karotit damarları da barındıran beyne gidecek damarlara dallandıktan sonra, bir kıvrım yaparak karın bölgesine iner ve burada iki ufak atardamara dallanır. Bu iki dala iliyak atardamarlar adı verilir.

Şah damarı aort mu?

ŞAH DAMARI NEDİR Sağ ve solda olmak üzere iki tâne olan, aort yayından ayrıldıktan sonra boyundan geçerek beyne doğru çıkan büyük atardamarlara verilen isim. Şah damarlarına tıp dilinde "arteria carotis communis" denir. Soldaki şah damarı sağdaki şah damarından 4-5 cm daha uzundur.

Şah damar ameliyatı nasıl oluyor?

Ameliyat genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Boynun, ilgili tarafında yapılan cilt kesisi sonrası darlık olan şah damarına ulaşılır. Şah damarı cerrahi klempler ile geçici olarak kapatılır. Şah damarı duvarında oluşturulan bir kesik ile açılarak içindeki darlığa neden olan plak çıkartılır.

Şah damarı genişlerse ne olur?

Bu genişleme nedeni ile damarlarda çatlama ve yırtılma meydana gelir ve bu durum damarın patlamasına kadar gidebilmektedir. Bu hastalık çok fazla oluşur ve ilerlerse ölümle de sonuçlanabilmektedir. Eğer böyle bir durum oluştuğu takdirde hemen bir hekime müracaat etmek gereklidir.

Şah damarı hangi tarafta?

Şah damarı boyun iki tarafında bulunur. Tıkanması durumunda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Şah damarı nedir? Şah damarı tıkanıklığı karotis arterlerin tıkanması sonucu oluşan bir damar tıkanıklığıdır.