SSPA hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. SSPA hastalığı nedir?
  2. Kızamık aşısı SSPE yapar mı?
  3. SSPE nedir belirtileri?
  4. Kızamık virusu nedir?
  5. Kızamık aşısı ne zaman yapılmalı?
  6. Kızamık aşısı ne zaman türkiyeye geldi?
  7. Kızamık SSPE nedir?
  8. Ağır Silikozis hastalığı nedir?
  9. Kızamık hastalığına neden olan virüs?
  10. Kızamık hastalığında ne görülür?

SSPA hastalığı nedir?

Subakut sklerozan panensefalit (SSPE) bir beyin hastalığıdır. Kusurlu kızamık virüsünün neden olduğu yavaş ama kalıcı bir viral enfeksiyondur. Bağışıklık sisteminin kızamık virüsüne veya rubeolaya karşı anormal bir reaksiyon vermesi nedeniyle oluşur.

Kızamık aşısı SSPE yapar mı?

Kızamık aşısı: Kızamık geçiren çocukların çok küçük bir kısmında (1/100.000) SSPE denen beyin hastalığı gelişebilmektedir.

SSPE nedir belirtileri?

SSPE hastalığı vücutta birçok belirti gösteririr. Bunların başlıcaları, birkaç hafta birkaç ay içinde gelişen; yürümede bozulma, unutkanlık, konuşmada bozulma, davranış değişikliği, başın öne doğru düşmesi ya da vücutta gevşeme, silkinme şeklinde çok kısa süreli nöbetler yer almaktadır.

Kızamık virusu nedir?

Kızamık virüsü; Paramyxoviridae familyasına ait, kızamığa neden olan bir virüstür. Ağız, burun ve boğaza yerleşerek, çocukluk çağı hastalığı kızamığa neden olur. Ateş ve döküntü yapar. Kızamık bulaşıcıdır, kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür.

Kızamık aşısı ne zaman yapılmalı?

Kızamık aşısı kızamıkçık ve kabakulak virüsleriyle aynı enjektörde yapılan üçlü bir aşıdır. Kızamık aşısına karşı bağışıklık kazandıran bu aşı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) olarak 12. ayda ve ilköğretim 1. Sınıfta iki doz şeklinde ücretsiz olarak çocuklara uygulanmaktadır.

Kızamık aşısı ne zaman türkiyeye geldi?

İlk kez 1963 yılında kullanılmıştır. Kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) kombine aşısı ilk kez 1971'de piyasaya çıkmıştır.

Kızamık SSPE nedir?

Subakut Sklerozan Panensefalit hastalığı kısa ve bilinen adıyla SSPE, kızamık mikrobunun yol açtığı bir nörolojik hastalıktır. SSPE, merkezi sinir sisteminin kızamık virüsü enfeksiyonu ile ilerlemesinden meydana geliyor. Çocuklukta geçirilen kızamığın ağır veya hafif olması SSPE oluşumu riskini etkilemiyor.

Ağır Silikozis hastalığı nedir?

Silikozis kuvars şeklinde kristal yapıya sahip silika tozlarının bir süre solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığıdır.

Kızamık hastalığına neden olan virüs?

Kızamık virüsü; Paramyxoviridae familyasına ait, kızamığa neden olan bir virüstür. Ağız, burun ve boğaza yerleşerek, çocukluk çağı hastalığı kızamığa neden olur. Ateş ve döküntü yapar. Kızamık bulaşıcıdır, kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür.

Kızamık hastalığında ne görülür?

Kızamık hastalığının belirtileri nelerdir?
  • Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri.
  • Yüksek ateş ve halsizlik.
  • Kuru öksürük.
  • Boğaz ağrısı
  • Yorgunluk.
  • Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler (konjonktivit)
  • Ağız içinde küçük grimsi beyaz lekeler(koplik lekeleri)
  • Vücutta döküntü