Sarılık olduğunu nasıl anlarsın?

İçindekiler:

  1. Sarılık olduğunu nasıl anlarsın?
  2. Sarılık bulaşıcı bir hastalık mı?
  3. Sarılık testi nasıl yapılır?
  4. Sarılık kişiden kişiye nasıl bulaşır?
  5. Yetişkinlerde sarılık bulaşıcı midir?

Sarılık olduğunu nasıl anlarsın?

Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.

Sarılık bulaşıcı bir hastalık mı?

Sarılıkların, sadece bazı mikroplarla oluşanları bulaşıcıdır. Diğer sarılıklarda kesinlikle bulaştırıcılık yoktur. Ancak, sarılığın nedeni doktorunu tarafından tam olarak tespit edilmesine dek bulaşıcı kabul etmek yararlıdır.

Sarılık testi nasıl yapılır?

Sarılık teşhisi için kan testi ve muayeneler yapılır. Kan testinde sarılık testi şeklinde belirtilen idrarda ve kanda bilirubin seviyesine, karaciğer işlevleri gibi altta yatan hastalıklara ilişkin incelemeler yapılmaktadır.

Sarılık kişiden kişiye nasıl bulaşır?

A virüsü ile oluşan bulaşıcı sarılıkta hastanın dışkısı, sarılığın ortaya çıkışından 2 hafta öncesi ile 1 hafta sonrası çok bulaşıcıdır. Bu virüsler ile oluşan hepatitler esas itibariyle, virüs taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması sureti ile bulaşırlar.

Yetişkinlerde sarılık bulaşıcı midir?

Yaz mevsiminin gelmesi ile salgınlaşan sarılık, çok küçük virüslerin sebep olduğu ve karaciğerin iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Bilindiği üzere A virüsüyle oluşan sarılık, çok bulaşıcı ve yaygındır ancak hafifçe atlatılır. genellikle sarılık hastalığı bulaşıcı bir hastalık olarak belirtilmektedir.