Simir testinde neler belli olur?

İçindekiler:

  1. Simir testinde neler belli olur?
  2. Smear sonucu ne kadar sürede çıkar?
  3. Smear nasıl anlaşılır?
  4. Smear testi pozitif çıkınca ne olur?
  5. Smear testi hangi durumlarda yapılır?
  6. Smear testi yapıldıktan sonra kanama olur mu?

Simir testinde neler belli olur?

Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.

Smear sonucu ne kadar sürede çıkar?

Smear testi sonucu testi yaptırmış olduğunuz kuruma göre değişmekle birlikte 2-3 gün içerisinde çıkar.

Smear nasıl anlaşılır?

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.

Smear testi pozitif çıkınca ne olur?

Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.

Smear testi hangi durumlarda yapılır?

Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.

Smear testi yapıldıktan sonra kanama olur mu?

Smear testi sonrası hafif lekelenme tarzında vajinal kanama olabilir. Normaldir. Test sonrası cinsel yaşam spor dahil tamamen normal yaşama devam edilebilir. Herhangi bir kısıtlama yapılmasına gerek yoktur.