Spesifik ne demek kısaca?

İçindekiler:

  1. Spesifik ne demek kısaca?
  2. Nonspesifik odak nedir ne demek?
  3. Beyinde nodüler lezyon nedir tehlikeli midir?
  4. Beyinde beyaz lezyon nedir?
  5. Nodüler lezyon nedir kanser midir?
  6. Beyinde beyaz lekeler ne anlama gelir?
  7. Beyin MR ında hangi hastalıklar görülür?
  8. Beyindeki plaklar ne anlama gelir?
  9. Demiyelinizan hastalıklar nelerdir?
  10. MS hastası olduğunu nasıl anlarsınız?
  11. MS hastalığı için hangi doktora gidilir?

Spesifik ne demek kısaca?

Spesifik; Yalnız bir türe özgü olan ve o türün kendine özgü yanlarını oluşturan şey anlamına gelmektedir. "Bir olayın karakteristik yönünü analiz etme" anlamınada gelmektedir.

Nonspesifik odak nedir ne demek?

MR raporlarında karşılaştığımız, non-spesifik iskemik gliotik odak, özel bir nedene bağlı olmayan muhtemel bir küçük damar tıkanıklığı geçirmiş olduğunuzu gösterebilir. İskemik gliotik odaklar denilen bulgular küçük çaplı damarların çeşitli nedenlerden tıkanması veya etkilenmesi sonucu oluşabilir.

Beyinde nodüler lezyon nedir tehlikeli midir?

Beyinde lezyon denilen lekeler, beyin MR çekildiği zaman görülen lekelerdir. Çoğunlukla iyi huylu oldukları bilinir. Bu sebepten dolayı herhangi bir tehlikesi bulunmaz.

Beyinde beyaz lezyon nedir?

Beyin MR'ında leke (lezyon, iskemik gliotik odak) beyin mrında normalde görülmeyen parlak oluşumlardır. Bunlar çoğunluklar iyi huyludur, beyindeki kılcal damar tıkanıklığı sonucu olabilir veya ailevi olarak sebepsiz olabilir.

Nodüler lezyon nedir kanser midir?

Çoğu nodül kanserli değildir (iyi huylu). Tüm göğüs röntgeni filmlerinin %0.

Beyinde beyaz lekeler ne anlama gelir?

Bunu açmak gerekir ise örneğim beynin beyaz cevher denilen kısmında bulunan ve beyin boşluklarına dik yerleşen çok sayıda beyaz lekeler multipl skleroz (MS) hastalığı için anlamlı olabilir. Bu durumda beyaz lekelere “plak” adı verilir.

Beyin MR ında hangi hastalıklar görülür?

Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.

Beyindeki plaklar ne anlama gelir?

Merkezi sinir sisteminde sinir liflerini çevreleyen ve koruyan “miyelin” isimli bir tür kılıf vardır ve bu kılıf sinir liflerinin elektrik uyarılarını iletmelerine yardımcı olur. MS'de miyelin kılıfı hasara uğrar ve bazı bölgelerde yok olur. Hasar gören bu bölgeler 'plak' olarak da bilinir.

Demiyelinizan hastalıklar nelerdir?

Demiyelinizan hastalıklar

  • Demiyelinizan hastalıklar, sinir sistemindeki nöronlarda myelin kılıfı hasarı sonucu meydana gelen hastalıkların genel ismidir. ...
  • Bazı demiyelinizan hastalıklar genetik nedenlerle, bazıları enfeksiyöz ajanlar tarafından, bazıları bağışıklık tepkileri nedeniyle ve bazıları da bilinmeyen faktörler nedeniyle oluşmaktadır.

MS hastası olduğunu nasıl anlarsınız?

En sık görülen MS belirtileri, güçsüzlük, yorgunluk, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, başdönmesi, yalpalama).

MS hastalığı için hangi doktora gidilir?

Emes tanısı ve tedavisi için nöroloji bölümüne başvurulabilmektedir.