Orhun alfabesi ne zaman bulundu?

İçindekiler:

  1. Orhun alfabesi ne zaman bulundu?
  2. Göktürk alfabesi ne zaman yazıldı?
  3. Uygur metinleri hangi döneme aittir?
  4. Uygur metinleri hangi yüzyıllar arasında yazılmıştır?
  5. Irk Bitig hangi Türkçe döneme aittir?
  6. Eski Türkçe dönemi hangi zaman dilimini kapsar?
  7. Eski Türkçe dönemi hangi devirleri içine alır?
  8. Eski Türkçe döneminde hangi alfabeler kullanılmıştır?

Orhun alfabesi ne zaman bulundu?

1. Göktürk (Orhun) Alfabesi. Türk diline ait bilinen en eski yazı örnekleri, Moğolistan'daki Orhun nehri vadisinde 19. yüzyılda bulunmuş yazıtlardır.

Göktürk alfabesi ne zaman yazıldı?

Göktürk alfabesinin kullanıldığı yıllar resmi olarak 7 ve 9. Yüzyıllara tekabül eder. Fakat daha geçmişte bulunan ilk nüvelerinin dikkate alınması durumunda Esik Kurganı'ndan bulunan arkeolojik kalıntıların dikkate alınması gerekir. Bulunan gümüş tabak kapsamında yer alan yazı da bu alfabe ile yazılmıştır.

Uygur metinleri hangi döneme aittir?

Göktürk Devleti'nin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buda ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Bunlar Turfan yöresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.

Uygur metinleri hangi yüzyıllar arasında yazılmıştır?

Budizm'in inanç felsefesinden ve kurallarından bahseder. 10. yüzyılda yazıldığı düşünülmektedir. Eser içerisinde birçok hikaye yer almaktadır.

Irk Bitig hangi Türkçe döneme aittir?

Irk Bitig, (Orhun alfabesi ile 𐰃𐰺𐰴 𐰋𐰃𐱅𐰃𐰏‎‎) 9. yüzyıla ait bir Türkçe kehanet kitabıdır.

Eski Türkçe dönemi hangi zaman dilimini kapsar?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.

Eski Türkçe dönemi hangi devirleri içine alır?

Eski Türkçe, Türkçenin başlangıçtan 10. yüzyıla kadar olan devresidir. Eski Türkçeden daha gerisi karanlık devirdir. Burada dilimiz Çuvaşça ve Yakutça ile buluşur. Çok daha geride de Türkçe, dâhil olduğu öteki Altay dilleri (Moğolca ve Mançuca) ile birleşir.

Eski Türkçe döneminde hangi alfabeler kullanılmıştır?

Eski Türkçe döneminde Köktürkler Runik alfabeyi, Uygurlar Uygur alfabesini kullanmışlardır. Her iki alfabe sistemi de Türklere özgüdür. DİKKAT: Eski Türkçe döneminin Köktürk döneminde de Uygurca döneminde de iki kağanlık vardır.