Sigortasız işçi sigorta parasını nasıl alır?

İçindekiler:

  1. Sigortasız işçi sigorta parasını nasıl alır?
  2. Işyerinde sigortasız çalışan işçiler hizmetlerini nasıl tespit ettirebilir?
  3. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası var mı?
  4. Sigortasız işçi çalıştırma suç mu?
  5. Sigortasız çalışan işçi ceza alır mı?

Sigortasız işçi sigorta parasını nasıl alır?

SGK Kontrol Memuru şikâyet olduğunda işyerine giderek denetim yapar ve çalışanları tutanağa alır. Şikâyet dilekçesini veren kişi o an işyerinde çalışıyorsa o gün sigortası başlatılır ve daha öncesinde de sigortasız çalıştığı günler için geriye dönük şikâyette bulunulur ve çalıştığı günler için sigortası yatırılır.

Işyerinde sigortasız çalışan işçiler hizmetlerini nasıl tespit ettirebilir?

Doğrudan yargı yoluna başvurulabilir. Sigortasız çalıştırılanlar için, işyerinde çalıştığı süre içerisinde ilk müracaat etmesi/şikâyette bulunması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleridir.

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası var mı?

Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için brüt asgari ücretin 38 katına (1 lira) kadar ceza öder. İşveren kayıtdışı işçi çalıştırdığı için işe giriş bildirgesi vermediğinden 2 asgari ücret kadar daha ceza alır.

Sigortasız işçi çalıştırma suç mu?

Sigortasız olarak işçi çalıştırmak bilindiği üzere yasalar tarafından kesin bir şekilde suç olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden hiçbir işveren çalışanına sigortasız olarak o işte çalışmasını teklif edemez. ... ALO 170 aranarak sigortasız işçi çalıştırma ile alakalı olarak bir işyeri ya da işveren ihbar edilebiliyor.

Sigortasız çalışan işçi ceza alır mı?

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI İşyerlerinde 1 ay boyunca sigortasız işçi çalıştıran işveren, işe giriş bildirgesinden iki, aylık prim hizmet belgesinden de iki olmak üzere 4 asgari ücrete denk gelen ceza alır. Eğer ki 1 yıl boyunca sigortasız işçi çalıştırıldığı tekrar tespit edilirse bu cezalar daha artar.