Kanda RBC nedir kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Kanda RBC nedir kaç olmalı?
  2. RBC neden bakılır?
  3. Eritropoetin yüksekliği nedir?
  4. Hemogram HCT kaç olmalı?
  5. Eritropoietin değeri kac olmalı?
  6. HGB nedir kaç olmalı?

Kanda RBC nedir kaç olmalı?

RBC yüksekliği değeri sağlıklı kadınlar için mikrolitre başına 4.2 ile 5.4 iken, sağlıklı erkeklerde 4.7 ile 5,4 milyon mcL'dir. Çocuklarda normal olarak kabul edilen RBC değerleri 4.0 ile 5.5 milyon mcL olarak tespit edilmektedir.

RBC neden bakılır?

Sıklıkla rutin fiziksel muayene, cerrahi öncesi işlemler veya başka klinik nedenlerle yapılan tam kan sayımının bir bileşeni olarak kırmızı kan hücresi sayımı istenir. Kan hastalıkları, kanama sorunları, kronik anemileri, polisitemisi olanlarda ve/veya kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda test tekrarlanır.

Eritropoetin yüksekliği nedir?

Eritropoietin, eritrosit (RBC) sayısı çok fazla ise artmış eritropoietin konsantrasyonu olup olmadığını görmek için istenebilir. Eritropoietin seviyesinin artmasına rağmen anemi varsa ve yeterince yeni eritrosit (RBC) üretilemiyorsa o zaman anemi, muhtemelen kemik iliğinin fonksiyonundaki azalmayla ilişkilidir.

Hemogram HCT kaç olmalı?

Kırmızı kan hücreleri vücut boyu oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki sayıları, oranları büyük önem arz eder. Normal bir kişide olması gereken hematokrit değeri %35 ila %45 aralığındadır.

Eritropoietin değeri kac olmalı?

Bu aralık, yaşa, cinsiyete ve gebelik durumlarına göre değişebilir. Ancak ortalama olarak eritrosit değerleri erkeklerde 4.7–6.1 milyon hücre/mikrolitre, kadınlarda 4.2–5.4 milyon hücre/mikrolitre, yenidoğanlarda 4.8 - 7.2 milyon hücre/mikrolitre, çocuklarda 4.6 - 4.8 milyon hücre/mikrolitre olabilir.

HGB nedir kaç olmalı?

Kadınlarda HGB değeri, 1 desilitrede 12 ile 15.5 gram değerlerinde olmalıdır. Erkeklerde HGB değeri, 1 desilitrede 13.5 ile 17.5 gram aralığında olmalıdır. Çocuklarda bu değerler, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla çocuklarda sağlıklı değerler uzmanların değerlendirmelerine göre belirlenebilir.