Karbon hidratlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Karbon hidratlar nelerdir?
  2. Karbonhidratlar hangi dokular tarafından kullanılır?
  3. Karbonhidratlar vücutta ne işe yarar?
  4. Karbonhidrat vücuda ne verir?
  5. Karbonhidratlar ne enerjisi verir?
  6. Yeteri kadar karbonhidrat alınmazsa ne olur?
  7. Karbonhidratlar vücudumuzda ne yapar?

Karbon hidratlar nelerdir?

Basit karbonhidratlar meyve, sebze, süt ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunan; işlenmiş gıdalara eklenen şekerlerdir. Kompleks karbonhidratlar tam tahıllar, nişastalı sebzeler, baklagillerde bulunan iyi lif kaynaklarıdır. Aşırı veya kötü kalite karbonhidrat tüketimi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Karbonhidratlar hangi dokular tarafından kullanılır?

Karbonhidratlar en temel enerji sağlayan vücut için gerekli olan bir besindir. Sindirim sistemi gıdalardan alınan karbonhidratı, hücre ve doku için kullanan kan şekerine dönüştürerek fazla olanın karaciğerler de depolanmasını sağlar. Basit ve kompleks karbonhidratlar olarak iki çeşittir.

Karbonhidratlar vücutta ne işe yarar?

Temel görevi vücudun enerji ihtiyacını karşılamaktır. Karbonhidratlar; karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adıdır. Karbonhidrat yeterli düzeyde tüketilmediği durumlarda vücutta yapım ve onarımda kullanılan proteinlerden enerji elde edilir.

Karbonhidrat vücuda ne verir?

Karbonhidrat enerji verir. Karbonhidratlar, Su ve elektrolitlerin vücutta yeteri kadar bulunmasını sağlar. Kanın asit- baz dengesini korumasına yardımcı olur. Kabızlığı önler.

Karbonhidratlar ne enerjisi verir?

Normal beslenen yetişkinlerde günlük enerjinin yüzde 55 - 60'ı karbonhidratlardan sağlanır. 1 gram karbonhidrat, yaklaşık 4 kalorilik enerji verir.

Yeteri kadar karbonhidrat alınmazsa ne olur?

* Karbonhidrat eksikliğinde vücut, yağı doğru şekilde yakamaz. Normalde karbonhidratlar, yağ parçalarıyla birleşerek enerjiyi yaratır. Karbonhidratların yokluğunda, vücutta proteinlerin ve yağların yıkım ürünü olan keton cisimcikleri oluşur. Bu ketonlar kanda ve idrarda birikerek ketozisioluşturur.

Karbonhidratlar vücudumuzda ne yapar?

Karbonhidratlar, çoğu canlılar için enerji veren temel besin maddeleridir. Proteinlerin vücutta yapım ve onarımda kullanılmalarını sağlarlar, yağları metabolize ederler, karbonhidrat alınmadığında vücut enerji için yağları kullanmak zorunda kalır.