Ünsüz sertleşmesi nedir örnek?

İçindekiler:

  1. Ünsüz sertleşmesi nedir örnek?
  2. Özel isimlerde ünsüz sertleşmesi olur mu?
  3. Özel isme gelen ek sertleşir mi?
  4. Ünsüz benzeşmesi nasıl anlatılır?
  5. K den sonra T mi gelir D mi?

Ünsüz sertleşmesi nedir örnek?

Demek ki ünsüz sertleşmesi kökte veya gövdede var olan bir ünsüz uyumu değil, sonradan meydana gelen bir ses olayıdır. Örnek: Kebap-cı→kebabçı Yavaş-ca→yavaşça.

Özel isimlerde ünsüz sertleşmesi olur mu?

NOT: Rakamlar ve özel isimlere gelen eklerde de ünsüz benzeşmesi kuralı geçerlidir.

Özel isme gelen ek sertleşir mi?

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...

Ünsüz benzeşmesi nasıl anlatılır?

1.2.2.2. Ünsüz Benzeşmesi Türkçede sedasız (sert) seslerden “ç, f, h, k, p, s, ş, t” ile biten bir sözcüğe yumuşak ünsüzlerden “c, d, g” ile başlayan bir ek getirildiğinde “c, d, g” ünsüzleri sertleşerek “p, ç, t, k” seslerine dönüşür. Buna, ünsüz benzeşmesi kuralı denir.

K den sonra T mi gelir D mi?

Ünsüzlerin Benzeşmesi (Detay) Türkçe'de " p, ç, t, k, s, ş, h, f " harfleri ile biten sözcüklerden sonra, " c, d, g " harfleri ile başlayan ekler gelirse; ekin ilk harfi " ç, t, k " olur. Bu kurala yumuşak sessizlerin sertleşmesi, kısaca benzeşme denir.