Şahmaran gerçek var mı?

İçindekiler:

  1. Şahmaran gerçek var mı?
  2. Şahmeran nerede yaşıyor?
  3. Şahmeran nerelidir?
  4. Yılanlar Şahmeran'ın öldüğünü biliyorlar mı?

Şahmaran gerçek var mı?

Anadolu'da Şahmeran'ın yaşıyor olabileceği söylenen çok yer mevcuttur. Bir rivayete göre Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Bir diğerine göreyse Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşar. Gaziantep'in ilçesi Islahiye'nin Şahmaran mahallesi (köyü) Şahmaran dağı eteğine kurulmuştur.

Şahmeran nerede yaşıyor?

CEVAP: MERSİN /TARSUS Adı, Farsça yılanların şahı anlamına gelen "şah-ı meran"dan gelir. Ancak, Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlar ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir. Şahmeran'ın Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılır.

Şahmeran nerelidir?

CEVAP: MERSİN /TARSUS Şahmeran'ın Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılır. Şahmeran'ın Ceyhan ile Misis arasındaki yılan kalede yaşadığı söyleniyorsa da, efsaneye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır. Aynı isimli bir efsane Mardin yöresinde de geçer.

Yılanlar Şahmeran'ın öldüğünü biliyorlar mı?

Efsaneye göre Lokman Hekim ya da Camsab olarak değişen karakter bilgelik veren suyu içer ve dünyaca tanınan ünlü bir tıp insanına dönüşür. Efsaneye göre Şahmeran'ın hükümdarlığı altındaki yılanlar Şahmeran'ın öldüğünü haber almamışlardır.