Boğazda guatr nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Boğazda guatr nasıl anlaşılır?
  2. Guatr belirtileri nelerdir nasıl geçer?
  3. Iç guatr hastalığı nedir?
  4. Iç guatr nerede olur?
  5. Kaç tip guatr hastalığı vardır?
  6. Iç guatr nasıl tespit edilir?
  7. Guatr ağrı yapar mı?

Boğazda guatr nasıl anlaşılır?

Guatr belirtileri Guatr bazı hastalarda hiç belirti vermezken, bazı hastalarda boyunda şişliğin yanında yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı ve ağrıya yol açabilir. Guatrda tiroit bezinin az veya çok hormon salgılamasına bağlı belirtiler de görülür.

Guatr belirtileri nelerdir nasıl geçer?

Tiroid hormonlarının normalden fazla salgılanması durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma ve ishal görülebilir. Tiroid bezinin salgıladığı hormonların normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi söz konusu olabilir.

Iç guatr hastalığı nedir?

Kısa boyunlu kişilerde guatr büyüdüğü zaman boyunda genişleyecek yer bulamayınca, büyümesi göğüs boşluğu içerisine doğru olabilir. Köprücük kemikleri hizasına kadar inen guatra da iç guatr denir, göğüsün ortasına kadar inen guatra da iç guatr denir.

Iç guatr nerede olur?

Göğüs boşluğunun içine doğru büyüme gösteren vakalar "iç guatr" olarak tanımlanır. Boyunda gözle görülen nodüller ise "dış guatr" ifadesi ile açıklanmaktadır. Göğüs boşluğuna büyüyen vakalarda guatr kitlesi nefes borusuna ve damarlara bası yapmaktadır.

Kaç tip guatr hastalığı vardır?

Guatrın, nodüllü ve nodülsüz olmak üzere iki tipi bulunuyor. Bez hacim olarak tamamen büyürse 'nodülsüz' ya da 'diffüz guatr' deniliyor. Nodül varlığında ise 'nodüllü guatr' olarak adlandırılıyor. Birden fazla nodül varsa “multinodüler guatr” adı verilir.

Iç guatr nasıl tespit edilir?

İç guatr kuşkusu olan hastalarda boyun ve toraks tomografisi ve MR istenir. Guatrlı bir hastanın muayenesi sırasında, tiroid bezinin alt lobunun ucu ele gelmiyorsa guatrdan şüphelenilir. Ultrasonografi ve sintigrafi iç guatr tanısını doğrular.

Guatr ağrı yapar mı?

Bu duruma ayrıca “zehirli guatr” da deniyor. Guatr genellikle ağrı yapmaz ama çok büyüdüğünde öksürüğe, yutma ve nefes almakta güçlüğe neden olabilir. Tedavi guatrın büyüklüğüne, şikayetlerinize ve hastalığı oluşturan etkenlere bağlıdır.