Hangi kan grupları birbirleriyle evlenemez?

İçindekiler:

  1. Hangi kan grupları birbirleriyle evlenemez?
  2. Hangi kan grupları arasında uyuşmazlık olur?
  3. Anne Rh pozitif baba Rh negatif olursa kan uyuşmazlığı olur mu?
  4. Kan grubu yanlış çıkar mi?
  5. Kan uyuşmazlığı olursa bebeği nasıl etkiler?

Hangi kan grupları birbirleriyle evlenemez?

A; B ya da AB grubu çocuk doğar. A ve B gruplarının birleşmesinden A; B, AB ya da 0 grubu çocuk doğabilir. AB kan grubuna sahip birisi hangi kan grubuyla birleşirse birleşsin hiçbir zaman 0 kan grubu çocuğu olmaz. 0 kan grubu hangi kan grubuyla birleşirse birleşsin hiçbir zaman AB kan grubu olan bir çocuğu olmaz.

Hangi kan grupları arasında uyuşmazlık olur?

· Gebelik esnasında anne ve babanın kan grubu bakılarak, bebeğin ABO kan grubu hakkında tahminde bulunulabilir. · Anne 0, baba A veya B grubu ise bebek babanın kan grubu ile doğarsa kan uyuşmazlığı gelişecektir.

Anne Rh pozitif baba Rh negatif olursa kan uyuşmazlığı olur mu?

Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir. Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir. Etki mekanizmasıRh uygunsuzluğu varlığında (anne (-) baba (+)) eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçer.

Kan grubu yanlış çıkar mi?

Kan grubu testi basit gibi görünse de kişi için hayati öneme sahiptir. Yanlış kan grubundan kan alan bir hasta hemorajik şoka girer ve sonuç ölüm olabilir. Kan grubu tayini hijyenik ortamda yapılmalı ve her hastanın tayini tek tek yapılmalıdır. Böylelikle olası bir bulaşma önlenmiş olur.

Kan uyuşmazlığı olursa bebeği nasıl etkiler?

Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.