Tapuda kayyum nedir?

İçindekiler:

  1. Tapuda kayyum nedir?
  2. Kayyum kimdir ne iş yapar?
  3. Bir şirkete neden kayyum atanır?
  4. Bir iş yerine kayyum atanırsa ne olur?
  5. Kayyum atanan şirketlerin durumu ne olacak?
  6. Kayyum görevi ne zaman sona erer?
  7. Kayyum atandıktan sonra ne olur?

Tapuda kayyum nedir?

Kayyum, bir kimseye ait belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimseye deniyor. Kayyum, uzun bir süre haber alınamayan birinden geriye kalan malların hiç bir kimse tarafından yönetilmediği takdirde, söz konusu malların yönetimi için atanabiliyor.

Kayyum kimdir ne iş yapar?

Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi "kamu görevlisi" sayılır.

Bir şirkete neden kayyum atanır?

Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. ... Kayyum, genellikle usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, ülkemizde devletin el koyduktan sonra bir yönetici ataması ile gündeme gelmektedir. Hukuki anlamda kayyum da vasi gibi vesayet kurumu organlarından biridir.

Bir iş yerine kayyum atanırsa ne olur?

Çünkü kayyumun yetkileri sınırlıdır ve bu yetkiler dışında hareket edemez. Yani kayyum eğer belli bir görev dahilinde atanırsa o görevini yerine getirmekle yükümlü olacaktır. Onun dışında şirketle ilgili kendi tasarrufunda kararlar veremez.

Kayyum atanan şirketlerin durumu ne olacak?

Kayyumun görev ve yetkileri kayyumu atayan mahkeme tarafından belirlenir. Kayyum geçici bir süre için atandığından, görev süresi, yetkileri, ücreti mahkeme tarafından verilen kararda açıkça belirtilir. ... Bir ticaret şirketine atanan kayyum ticaret şirketi organı yerine geçip, şirket organı gibi karar veremez.

Kayyum görevi ne zaman sona erer?

I. Genel olarak. Madde 477 - Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.

Kayyum atandıktan sonra ne olur?

Kayyum, bir ticaret şirketinde organ yokluğu nedeniyle atanmışsa, kayyumun görevi bu organın seçiminin tamamlanması ile son bulur. Bir ticaret şirketine atanan kayyum ticaret şirketi organı yerine geçip, şirket organı gibi karar veremez.