Güherçile ne demek?

İçindekiler:

  1. Güherçile ne demek?
  2. Güherçile nedir nerede bulunur?
  3. Güherçile diğer adı nedir?
  4. Potasyum tarımda ne işe yarar?
  5. Potasyum çözeltisi gübre ne işe yarar?

Güherçile ne demek?

Güherçile (kimya) tarımda gübre, hekimlikte ilaç olarak kullanılan, ayrıca barut ve patlayıcı madde yapımına yarayan, ince beyaz kristaller durumunda bulunan bir kuz, potasyum nitrat. Şili güherçilesi: Gübre olarak ve nitrik asit üretiminde kullanılan bir tuz, sodyum nitrat (NaNO3).

Güherçile nedir nerede bulunur?

333 derecede eriyen bir maddedir. Güherçile toprakta mayaların etkisiyle oluşur. Özellikle Hindistan ve Mısırda çok bulunur. Günümüzde Şili güherçilesi( sodyum nitrat) potasyum klorürle sulu ortamda kaynatılmasıyla elde edilir.

Güherçile diğer adı nedir?

Mağaralarda ve doğal kayaçlarda bulunan, beyaz kabuksu maddeye güherçile veya potasyum nitrat adı verilmektedir. ... Potasyum ve nitrat maddelerinin oluşumundan meydana gelen bileşimin bilinen diğer adı güherçiledir.

Potasyum tarımda ne işe yarar?

Potasyum enzim aktivitesine, fotosenteze, bitki besin elementlerinin ve fotosentez ürünlerinin taşınmalarına yardım eder, protein kapsamını artırır, turgoru düzenler, bitkilerde su yitmesini ve solmayı önler. ... Bu etkinlikleriyle potasyum, ürün miktarı üzerine olumlu ve önemli etki yapar.

Potasyum çözeltisi gübre ne işe yarar?

Potasyum bitkilerde gerçekleşen birden çok olayda temel rol oynar. Hücre özsuyu ve dolayısıyla ile bitkinin su dengesini sağlamasını ve kuraklığa karşı dayanma gücünü artırmaktadır. Kuraklık ve don stresinin engellenmesinde yardımcı olur. Potasyum, bitkilerin hastalıklara karşı dayanıklılığını artırmaktadır.