Gaflete düşmek ne demektir?

İçindekiler:

  1. Gaflete düşmek ne demektir?
  2. Dalalet kelimesi ne demektir?
  3. Gaflete uğramak ne demek?
  4. Gaflet ne demek Diyanet?
  5. Gaflet ne demek Osmanlıca?
  6. Gaflet ne demek Tasavvufta?
  7. Rahmetten gaflet ne demek?
  8. Gaflet ne demek hadis?
  9. Hiyanet ne demek din?
  10. TDK ihanet nedir?

Gaflete düşmek ne demektir?

Gaflet kelime anlamı olarak dalgınlık, dikkatsizlik, boş bulunma, aymazlık, dalgı, ihtiyatsızlık anlamlarına gelmektedir. ... Gaflete düşmek, gaflet kelimesinin en çok kullanıldığı sözcük grubudur.

Dalalet kelimesi ne demektir?

Doğru yoldan ayrılma, yoldan çıkma, sapıtma, sapıklık: İçinde fuhuş ve riyâdan başka bir şey kalmayan dalâlet şehri… (Rûşen E. Ünaydın). ... ѻ Dalâlete düşmek: Doğru yoldan sapmak.

Gaflete uğramak ne demek?

Gaflet, Dalgınlık, dikkatsizlik, boş bulunma, aymazlık, dalgı, ihtiyatsızlık anlamlarına gelmektedir. Günlük hayatta bu kelimeyi “bir anlık gaflete düştüm.” Tarzı cümlelerle duymuş olabilirsiniz. ... Gaflet, dünya veya ahret hayatı için bir şeyin anlamını kavrayamama anlamına gelir.

Gaflet ne demek Diyanet?

Sözlükte "terketmek, önemsememek" anlamında masdar ve "dalgınlık, dikkatsizlik, yanılma, ihmal" mânasında isim olan gaflet kelimesi, "bir şeyin gerekliliği ortada iken bunun idrak edilememesi" (Ebü'l-Bekā, s. 206), "nefsin kendi arzusuna uyması, zamanın boş geçirilmesi" (et-Taʿrîfât, "ġaflet" md.), "yeterince uyanık ve ...

Gaflet ne demek Osmanlıca?

gaflet / غفلت / غَفْلَتْ Dikkatsizlik, endişesizlik, vurdumduymazlık. En mühim vazifeyi düşünmeyip, Cenab-ı Hakk'a itaat gibi işleri bilmeyip, başka kıymetsiz şeylerle uğraşmak.

Gaflet ne demek Tasavvufta?

“Çevresinde olanları fark edememe, açık gerçeği görememe, dalgınlık, dikkatsizlik, basiretsizlik, aymazlık” olarak tanımlanan gaflet, tasavvufi ıstılah olarak, “kalbin Hak'tan habersiz olması, zikrinden mahrum kalması, 'Hak' şeklinde ifadesini bulan açık gerçekleri görememe, dinî hassasiyetlere uymakta idrak eksikliği, ...

Rahmetten gaflet ne demek?

Gaflet, aymazlık, unutmak, dalgınlık, yanılgı, farkında olmamak gibi anlamlara gelir. Çevresinde olup bitenlerin farkına varamama durumu şeklinde özetlenebilir.

Gaflet ne demek hadis?

Bir hadis terimi olarak gaflet, râvinin ezberleyerek veya yazarak hocasından aldığı hadisi dikkatsizlik yahut dalgınlık sebebiyle hatalı rivayet etmesidir. Hadiste görülen bu tür yanlışlara "galat" denir. ... Maîn de, "Ben hadis rivayet edip de hata edene değil hata etmeyene şaşarım" sözüyle bu gerçeği ifade etmiştir.

Hiyanet ne demek din?

Kutsal sayılan şeylere el uzatma, kötülük etme veya karşı davranma, hainlik, ihanet. Güveni kötüye kullanma, aldatma, vefasızlık.

TDK ihanet nedir?

İhanet” kavramı ise; kutsal sayılan değerlere el uzatma, kötülük etme, karşı gelme, hainlik, güveni kötüye kullanma, aldatma ve vefasızlık olarak açıklanabilecek bir genişliğe sahiptir.