Kitaplar nasıl sıralanır?

İçindekiler:

  1. Kitaplar nasıl sıralanır?
  2. Kitaplık neye göre dizilir?
  3. Kitaplık evin hangi odasında olmalı?
  4. Bir kitap analizi nasıl yapılır?
  5. Bir kitabın kaç baskı olduğunu nasıl anlarız?

Kitaplar nasıl sıralanır?

Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemi (Dewey Decimal Classification - DDC) olarak bilinen bu yöntem bugün en yaygın kullanılan kütüphane sistemi. Dewey'nin geliştirdiği sistemde, on ana başlık ve bunların alt başlıkları üzerinden kitaplara belirli numaralar veriliyor ve kitaplar buna göre raflara diziliyor.

Kitaplık neye göre dizilir?

Alfabetik olarak, yazara ya da kitap isimlerine göre yapılan kitaplık yerleştirme sistemi en yaygın olan tarzdır. Kitapları konularına göre de ayırabilirsiniz. Edebi eserler bir tarafa, tarih, politika ve diğer konular başka bir tarafa konulabilecek şekilde düzenleme yapabilirsiniz.

Kitaplık evin hangi odasında olmalı?

Çoğu kişi bu soru üzerinde oldukça fazla durmakta. Kitaplıklar genç odası, çalışma odası ve oturma odası gibi odalarda bulunabilmektedir. Günümüzde TV ünitesinin kenarında kitaplar için ayrılan raf bölmelere kitaplarınızı yerleştirerek şık ve modern bir görünüm oluşturabilirsiniz.

Bir kitap analizi nasıl yapılır?

Kitap incelenmiş, bilgiler aktarılmış, artık eserin varsa eksik yönleri belirtilir. Eleştiri olarak değerlendirilmesi gereken bu kısımda kitap incelemesini yapan kişi, varsa önerisini beyan eder, aynı konuda yazılmış farklı eserler ile karşılaştırma da yapılabilir ve böylece kitap inceleme son bulur.

Bir kitabın kaç baskı olduğunu nasıl anlarız?

Kitabın "gerçek" ilk baskısı, kitabın ilk baskısında metnin ilk kez yayınlandığı zamandır. Kitabın telif hakkıyla korunduğu yılı ve yayınlandığı zamanı kontrol edin. Sayfanın üst kısmında "Metin telif hakkı" ifadesini bulun. Telif hakkı yılı ve yayın yılı aynıysa, büyük olasılıkla kitabın ilk baskısına sahipsinizdir.