Caisson hastaliği nedir?

İçindekiler:

  1. Caisson hastaliği nedir?
  2. Dekompresyon hastalığı neden olur?
  3. Rekompresyon ne demek?
  4. Dekompresyon ne demek tıp?
  5. Cerrahi dekompresyon ne demek?
  6. Nazogastrik dekompresyon nedir tıp?
  7. Nazogastrik kateteri olan hastada hemşirelik bakım uygulamaları nelerdir?
  8. Mide Entübasyonu ne demek?
  9. Nazogastrik sonda kaç günde bir değişir?
  10. NG kaç günde bir değiştirilir?
  11. Nazogastrik sonda kimlere uygulanır?
  12. Levin sonda ne demek?
  13. Nazogastrik sonda nasıl uygulanır?
  14. Nazogastrik sonda ile beslenme nasıl yapılır?
  15. Parenteral beslenme ne demek?
  16. Burundan beslenme nasıl oluyor?
  17. NG uygulaması nasıl yapılır?
  18. Burundan beslenme hortumu nasıl takılır?
  19. PEG ile beslenen hasta ne kadar yaşar?
  20. PEG ile beslenme nasıl yapılır?

Caisson hastaliği nedir?

Vurgun hastalığı olarak da bilinen dekompresyon hastalığı temelde solunum gazı olarak hava kullanarak yapılan dalışlarda görülen bir dalış hastalığıdır. Bunun yanında basınçlı tünel işçilerinde görülen Caisson Hastalığı'da bir dekompresyon hastalığıdır.

Dekompresyon hastalığı neden olur?

Vurgun veya dekompresyon hastalığı, kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasına sonucu ortaya çıkan gaz embolizmidir. Özellikle dalgıçlar, pilotlar veya su altı inşaat işçileri gibi basınç değişimi etkisinde kalanlarda rastlanır.

Rekompresyon ne demek?

dekompresyon hastalığına karşı yaklaşık 140 yıldır kullanılmakta olan bir tedavi yöntemidir.. hastalığın belirli kurallar çerçevesinde dalgıcın tekrar basınç altına alınmasıyla giderilmesi esasına dayanır..

Dekompresyon ne demek tıp?

Türkiye Klinikleri Acil Tıp - Özel Konular Dekompresyon hastalığı yükselen basınca maruz kalındığında dokularda biriken aşırı gazın düzensiz bir şekilde ortama salınması sonucu ortaya çıkan önemli çevresel acillerdendir.

Cerrahi dekompresyon ne demek?

Trigeminal cerrahi tedavisinde kullanılan en önemli cerrahi işlemlerden biri olarak kabul edilir. Mikrovasküler dekompresyon işlemi, trigeminal nevralji'nin nedeni olan bir atardamarın yüz duyu sinirine olan basısını ortadan kaldırılması prosedürüdür.

Nazogastrik dekompresyon nedir tıp?

Durum Değerlendirmesi: Nazogastrik dekompresyon (NGD), karın ameliyatları sonrası hastayı postoperatif ileusun yolaçabileceği komplikasyonlardan koruma amaçlı olarak cerrahlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.

Nazogastrik kateteri olan hastada hemşirelik bakım uygulamaları nelerdir?

Nazogastrik Tüpü Olan Hastanın Hemşirelik Bakımı Nazogastrik tüpü olan hastaların bakımında ağız, burun ve tüp bakımı önemli bir yer tutar (10). hastanın başı 30°–45° yükseltilmelidir (3,11). sonra 20–30 ml ılık içme suyu ile tüpün içi yıkanarak tıkanıklık önlenmelidir (7,11).

Mide Entübasyonu ne demek?

Mideye; burun, ağız ya da gastrostomi açıklığı yolu ile tüp (sonda) yerleştirilmesine mide entübasyonu (gastrik entübasyon) denir.

Nazogastrik sonda kaç günde bir değişir?

Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir.

NG kaç günde bir değiştirilir?

a. Sondanın tespiti için kullanılan flasterler ıslandıkça değiştirilir. b. Sondanın midede uzun süre bırakılması perforasyon, ülserasyon, mukoza irritasyonu, epistaksise neden olabileceğinden sonda 3- 7 günde bir diğer bir burun deliğine takılır. c.

Nazogastrik sonda kimlere uygulanır?

Nazogastrik sonda ( Beslenme sondası ) neden takılır ?

  • Mide kanamaları durumda ( kanamayı boşaltmak ve kanamayı durdurmaya yönelik müdahaleler için )
  • Zehirlenme durumlarında (toksik maddeleri boşaltmak ve mideyi yıkamak)
  • Bilinci kapalı hastalarda beslenmeyi sağlamak için,

Levin sonda ne demek?

Nazogastrik Beslenme Kateteri Bıçakçılar Levin No: 6 Açık Yeşil. Nazogastrik beslenme kateteri, hastanın burun deliğinden sokularak midesine yerleştirilen bir borudur. Herhangi bir rahatsızlık ya da cerrahi bir işlem sonucunda ağzından beslenemeyen hastaların burun yoluyla beslenebilmesi amacıyla kullanılır.

Nazogastrik sonda nasıl uygulanır?

Sonda, burun deliğine basınç yapmayacak şekilde yanağa, burun kenarına ya da burun üzerine flaster ile sabitlenir. Mide kanaması nedeniyle nazogastrik sonda uygulanmışa; sondanın dışta kalan ucuna plastik torba takılır. Mide içeriğinin, bu şekilde torbanın içine drenajı sağlanır.

Nazogastrik sonda ile beslenme nasıl yapılır?

Nazogastrik sonda ile beslemeye az az ve yavaş yavaş başlanmalıdır. Enjektör besin ile doldurulduktan sonra besleme işlemi yavaş bir şekilde yaklaşık 10-15 dakikada yapılmalıdır. Besinler hızlı verilirse bulantı kusma olabilir. Besleme bittikten sonra yaklaşık 1 saat kadar hastanın başı yüksekte tutulmalıdır.

Parenteral beslenme ne demek?

Parenteral nütrisyon (PN), besinler enteral yolla kısmen alınabiliyor ya da tam alınamıyorsa, gerekli besinlerin damar yoluyla verilmesidir.

Burundan beslenme nasıl oluyor?

Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.

NG uygulaması nasıl yapılır?

Nazogastrik Sondanın Çıkarılması

  1. Eller yıkanır ve eldiven giyilir.
  2. Hasta veya yakınlarına, yapılacak işlem ile ilgili bilgi verilir.
  3. Hasta, yarı oturur pozisyona getirilir.
  4. Sondanın sabitlenmesinde kullanılan flasterler, çıkarılır.
  5. Sonda, 3- 6 sn içinde yavaşça çekilir.
  6. Hastanın ağzı, gargara yaptırılarak temizlenir.

Burundan beslenme hortumu nasıl takılır?

Kateterin midede kalacak ucu uygulama yapılacak burun deliğinden aynı taraftaki kulak memesine, oradan da sternumun ksifoid çıkıntısının 10-15 cm altına kadar uzatılır ve işaretlenir .

PEG ile beslenen hasta ne kadar yaşar?

PEG tüpü ne kadar süre kalabilir ?. PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.

PEG ile beslenme nasıl yapılır?

PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.