Urartular hangi uygarlık tarafından yıkılmıştır?

İçindekiler:

  1. Urartular hangi uygarlık tarafından yıkılmıştır?
  2. Urartular kimler tarafından kurulmuştur?
  3. Urartular hangi bölgede yaşamıştır?
  4. Van Müzesini gezen biri en çok hangi uygarlığa ait eserleri görür?

Urartular hangi uygarlık tarafından yıkılmıştır?

Urartular'ın tam olarak hangi tarihte yıkıldığı bilinmemekle birlikte en geç milattan önce 585 yılında yıkıldığı düşünülmektedir. Yıkılış tarihi gibi nasıl yıkıldıkları da tam olarak bilinmemektedir. Genel inanışa göre İran'lı Medlerin ve Orta Asya'lı İskitler'in yıktıkları yönündedir.

Urartular kimler tarafından kurulmuştur?

Urartu Devleti'nin ve krallık sülalesinin kurucusu I.Sarduri Van Kalesi'nin ilk kurucusudur. Buradaki ilk yazıların da Asur yazısı ile taş bloklara yazılması bu döneme rastlar. Bu dönemden sonra Urartular'ın genişleme dönemi başlar. Bu yıllar MÖ 810- 730, Urartular'ın en kuvvetli oldukları dönemdir.

Urartular hangi bölgede yaşamıştır?

Urartular (Urartuca: Biainili), Başkenti Tuşpa (Van) idi. Urartu Devleti en güçlü döneminde (M.Ö. 8.-7. yüzyıl), günümüzdeki Doğu Anadolu, Kuzeybatı İran, Irak'ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi'ne egemendi. Hurri Devleti'nin yıkılmasından sonra Van dolaylarında bir takım küçük devletler kuruldu.

Van Müzesini gezen biri en çok hangi uygarlığa ait eserleri görür?

"321 bin yıllık tarihi eserler var" Urartu dönemine ait eserleri de tematik olarak işlemeyi uygun gördük. Urartu dönemine ait bütün yaşam izlerinin görülebileceği ve koleksiyon zenginliği açısından dünyadaki tek müze konumundayız." diye konuştu.