Çilek nasıl yetişir kısaca?

İçindekiler:

  1. Çilek nasıl yetişir kısaca?
  2. Çilek nasıl yetiştirilir?
  3. Çilek toprağı nasıl olmalı?
  4. Çilek yaprakları neden sararır?
  5. Çilekte hangi gübre kullanılır?
  6. Çilek kışın nasıl korunur?

Çilek nasıl yetişir kısaca?

Çilek köklerinin bakımında önemli olan bitkinin kökünün yumuşak bir toprakta olması ve ideal sulama yöntemiyle en uygun güneşlenebilecek yerlerin seçimi yapılmalıdır. Çilek uygun ortam ve sıcaklık sağlandığında verimi arttırılabilen bir bitkidir. Çilek tohumundan ekimi de yapılabilmektedir.

Çilek nasıl yetiştirilir?

Çilek fidelerini ektikten sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamalı, ona göre düzenli olarak sulama yapmalısınız. Ancak çok fazla sulamamaya da özen göstermelisiniz çünkü fazla su, köklerinin hızla çürümesine neden olabilir. Bu nedenle drenaj deliği olan saksılar tercih etmeniz de önemli.

Çilek toprağı nasıl olmalı?

Çilek yetiştiriciliği, süzek, kumlu, tınlı ve hafif topraklarda çok daha verimli yapılıyor. Kireci fazla topraklar ise meyveye uygun bulunmuyor. Toprağın pH derecesinin 7.0 ile 7.5 arasında olması öneriliyor.

Çilek yaprakları neden sararır?

Kireç miktarı fazla olan topraklar, çilek yetiştiriciliği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi alanlarda çilek yetiştiriciliği yapılması durumunda, fazla kireç demir alımını engellediği için çilekte kloroz(sararma) görülmektedir.

Çilekte hangi gübre kullanılır?

Modern yetiştiricilikte kimyasal gübre olarak dikim öncesi 8-10 kg/da Triple Super fosfat, 20-30 kg/da Potasyum sülfat verilmektedir. Aynı zamanda 4-5 kg/da magnezyumlu gübre veya 40-50 kg/da kompoze gübre (15-15-15) verilir. Vejetasyon döneminde ise her ay 15-20 kg/da Amonyum sülfat verilmelidir.

Çilek kışın nasıl korunur?

Çilekler 400-500 saat soğuklamaya ihtiyaç duyuyor. Çileğin çok sıcaklarda yetişebildiği zannedilse de, bitkilerin -10 dereceye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebildiğinin altı çiziliyor. Çok soğuk bölgelerde bitki, kuru otlarla örtülerek soğuktan korunuyor.