1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu Nedir?

İçindekiler:

  1. 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu Nedir?
  2. Kooperatif yönetim kurulu seçimi nasıl yapılır?
  3. 1163 sayılı kanuna aykırılık nedir?
  4. Kooperatifler hangi kanuna göre kurulur?
  5. Kooperatif iflas ederse ne olur?
  6. Kooperatif Başkanı istifa ederse ne olur?
  7. Kooperatif genel kurul çağrısı kaç gün önce yapılır?
  8. Kooperatif Yönetim Kurulu nedir?
  9. Kooperatif Kanununun 16 maddesi nedir?
  10. Kooperatif üyeliği ne zaman sona erer?
  11. Kooperatiflerde seçim kaç yılda bir yapılır?
  12. Kooperatif nasıl çıkılır?
  13. Kooperatif iflas eder mi?
  14. Sınırlı sorumlu kooperatif ne demek?
  15. Denetim Kurulu istifa ederse ne olur?
  16. Kooperatif yönetim kurulu üyesi nasıl istifa eder?
  17. Kooperatif genel kurullari ne zaman yapilacak?
  18. Kooperatif genel kurul yapılabilir mi?
  19. Kooperatif nasıl yönetilir?
  20. Kooperatif kaç kişi ile kurulur?

1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu Nedir?

Madde 1- Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından ...

Kooperatif yönetim kurulu seçimi nasıl yapılır?

Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından kooperatif ortakları arasından oylama yoluyla seçilir. Genel Kurulda yönetim kuruluna kooperatif ortakları aday olur. Adaylar tek tek oylanır ve en çok oyu alan yönetim kurulu üye sayısı kadar aday yönetim kuruluna asaleten seçilir.

1163 sayılı kanuna aykırılık nedir?

1163 sayılı Kooperatifler Kanunun EK 2. maddesine göre; 1. FIKRA: Aşağıdaki hükümlere aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları üç aydan iki yıla kadar hapis ve elli günden beşyüz güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.

Kooperatifler hangi kanuna göre kurulur?

Tescilin şekli ile ilgili Kooperatifler Kanunu'nda bir hüküm bulunmamaktadır. Bu konuda Türk Ticaret Kanunu'na gitmek gerekir. Buna göre; Tescil ilgililerin (kurucuların) talebi üzerine bir dilekçe ile yapılır (TTK.m.28, 29).

Kooperatif iflas ederse ne olur?

Buna göre, iflas halinde, iflas idaresince bir sıra cetveli düzenlenerek ortaklardan kendi paylarına düşen borçlarını ödemeleri istenir. Tahsil edilemeyen paralar, gerektiğinde ödeme yapan ortaklardan fazlaca alınması suretiyle kapatılabilir. Bu durumda, ortakların birbirlerine başvurma hakları bulunmaktadır.

Kooperatif Başkanı istifa ederse ne olur?

İstifa nedeniyle yönetim kurulu üyeliğinin boşalması halinde yönetim kurulu, kanuni şartları haiz birini, geçici olarak yönetim kurulu üyeliğine seçip ilk genel kurulun onayına sunacaktır.

Kooperatif genel kurul çağrısı kaç gün önce yapılır?

-Sürelerin hesabında duyuru ve toplantı günleri hesaba katılmaz. -Kooperatifler Kanununun 45. maddesi gereği; genel kurul toplantı tarihi, yeri ve gündemi ile ilgili toplantıdan en az 15 gün önce müdürlüğümüze yazılı olarak müracaat edilmesi gerekmektedir.

Kooperatif Yönetim Kurulu nedir?

Kooperatiflerde yönetim nedir? Kooperatiflerde yönetim faaliyetleri yönetim kurulunca yerine getirilir. Yönetim kurulu, kanun ve anasözleşme hükümleri içinde kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organıdır.

Kooperatif Kanununun 16 maddesi nedir?

Madde 16 – (Değişik birinci fıkra: 6/10/19/4 md.) Kooperatif ortaklığından çıkarılmayı gerektiren sebepler anasözleşmede açıkça gösterilir. Ortaklar anasözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar. Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir.

Kooperatif üyeliği ne zaman sona erer?

Her ortağın kooperatiften çıkma hakkı vardır. Kooperatiften çıkma hakkının kullanılması ana sözleşme ile en çok 5 yıl için sınırlandırılabilir. Diğer deyişle, anasözleşmede bir çıkış sınırlandırılması konmuşsa, bu sınırlama en fazla 5 yıldan önce kooperatiften istifa edilemeyeceğini gösterir.

Kooperatiflerde seçim kaç yılda bir yapılır?

Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanır. Olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur. (Ek cümle: 18/6/2017-7033/9 md.)

Kooperatif nasıl çıkılır?

Ortaklıktan hangi hallerde, nasıl çıkılır? Her ortağın kooperatiften çıkma hakkı vardır. Bir ortağın hiçbir surette kooperatiften çıkamayacağına dair bağlamalar hükümsüzdür. Örnek ana sözleşmeye göre her ortak, hesap senesi sonundan en az bir ay önce yönetim kuruluna yazı ile başvurmak suretiyle ortaklıktan çıkabilir.

Kooperatif iflas eder mi?

Kooperatifler de iflasa tabi olup iflas halinde, mevcut ortaklarla birlikte, iflas tarihinden bir yıl öncesine kadar ortak olup da bir sebeple ortaklık ilişkisi sona eren kişilerin de borçlardan dolayı sorumlulukları vardır. ... Ek ödeme ise, iflas durumunda cari yıl ve geçmil yıl zararlarının kapatılmasında uygulanır.

Sınırlı sorumlu kooperatif ne demek?

Sınırlı sorumlu ibaresi ne anlama gelir? Kooperatif borçlarından dolayı sadece kooperatif mal varlığı sorumlu olacaktır ve alacaklılar, alacaklarının tahsili için ortakların şahsi varlığına başvuramayacaklardır. Ortaklar ise kooperatifin borçlarına karşı sadece sermaye payları ile sorumlu tutulacaklardır.

Denetim Kurulu istifa ederse ne olur?

Denetim kurulu kararlarında birlikte hareket etmek zorundadır. Denetçi vefat ederse veya istifa ederse kat malikleri kurulu olağanüstü toplantıya çağrılır ve usulüne uygun olarak yeni denetici seçilir.

Kooperatif yönetim kurulu üyesi nasıl istifa eder?

İstifanın muhatabı, yönetim kurulu başkanı veya başkan vekilidir. Diğer taraftan, istifa eden yönetim kurulu üyesinin gerçek ya da tüzel kişi olması önemli değildir. Tüzel kişi yönetim kurulu üyeleri de, yetkili organlarının kararıyla üyelikten istifa edebilir.

Kooperatif genel kurullari ne zaman yapilacak?

Kooperatif Genel Kurul Toplantıları 15.06.2021 tarihi itibari ile 31.12.2021 tarihine kadar yapılabilecektir.

Kooperatif genel kurul yapılabilir mi?

Kooperatif Ana sözleşmesi 1163 Sayılı Kooperatifler Kanuna istinaden kooperatifler her yıl olağan genel kurullarını Haziran Ayı sonuna kadar gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Kooperatif nasıl yönetilir?

En yetkili karar organı olan genel kurulda yapılacak seçimle kooperatif yönetim kurulu oluşturulur. Seçimlerde (anasözleşmeye göre) açık veya gizli oylama yapılır. Yönetim kurulu asil ve yedek üyelerden oluşur. Kanuna göre yönetim kurulu en az üç üyeden oluşur.

Kooperatif kaç kişi ile kurulur?

Soru: Bir yapı kooperatifi kaç kişi ile kurulur? Cevap: Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve/veya 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce kurulur.