Anayasa Mahkemesinin görevleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Anayasa Mahkemesinin görevleri nelerdir?
  2. Anayasa Mahkemesine zaman ve hangi amaçla kurulmuştur?
  3. Anayasa Mahkemesine zaman karar verecek?
  4. Anayasa Mahkemesi kanunu iptal ederse ne olur?
  5. Anayasa Mahkemesi hangisini denetleyemez?
  6. Anayasa Mahkemesinin iç tüzüğünü kim hazırlar?
  7. Anayasa Mahkemesi kararına itiraz var mı?
  8. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal kaldırma kararı verilirse kanun ne zaman yürürlükten kalkar?
  9. Anayasa Mahkemesi ne tür kararlar verir?

Anayasa Mahkemesinin görevleri nelerdir?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Anayasa Mahkemesine zaman ve hangi amaçla kurulmuştur?

22.4.1962 tarih ve 44 sayılı “Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun” 25.4.1962 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan Yasanın 1. maddesine göre; “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak üzere başkentte bir Anayasa Mahkemesi kurulmuştur”.

Anayasa Mahkemesine zaman karar verecek?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Anayasa Mahkemesi kanunu iptal ederse ne olur?

Anayasa Mahkemesi bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez. ... Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir.

Anayasa Mahkemesi hangisini denetleyemez?

Görev ve yetkileri Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hâllerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine dava açılamaz.

Anayasa Mahkemesinin iç tüzüğünü kim hazırlar?

(5) Genel Sekreter, Kanunda ve İçtüzükte kendisine verilen görevlerin yürütülmesi amacıyla uygulama yönerge taslakları hazırlar. Bu taslaklar Başkanın onayı ile yürürlüğe girer. (6) Genel Sekreter, Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonları ve Genel Kurulunda Anayasa Mahkemesini temsil eder.

Anayasa Mahkemesi kararına itiraz var mı?

Başraportörü tarafından idari yönden reddine karar verilir ve bu karar başvurucuya tebliğ edilir. Bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde Komisyona itiraz edilebilir. Bu konuda Komisyonların verdiği kararlar kesindir.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal kaldırma kararı verilirse kanun ne zaman yürürlükten kalkar?

AYM'nce, Anayasaya aykırı olduğundan iptaline karar verilen kanun veya İçtüzük veya bunların iptal edilen hükümleri, gerekçeli kararın Resmî Gazetede yayımlandığı gün yürürlükten kalkar (md. 152/1, 2).

Anayasa Mahkemesi ne tür kararlar verir?

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın uygulanması, yorumlanması veya temel hakların kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi açısından önem taşımayan, başvurucunun önemli bir zarara uğramadığı başvuruların kabul edilemezliğine karar verebilir.