Hava kirliliği nedir Tübitak?

İçindekiler:

  1. Hava kirliliği nedir Tübitak?
  2. Hava kirliliğinin zararları nelerdir?
  3. Hava kirliliği hangi hastalıkları yapar?
  4. Hava kirliliğinin kalıcı etkileri nelerdir?
  5. Hava kirliliği artarsa ne olur?

Hava kirliliği nedir Tübitak?

Hava kirliliği, hava bileşimini değiştiren katı sıvı ve gaz halde bulunabilen kirleticilerin, insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek ya da yaşamdan maddi nesnelerden yararlanılmasını engelleyecek miktar veya sürede atmosferde bulunmasıdır.

Hava kirliliğinin zararları nelerdir?

Yapılan bilimsel çalışmalar kirliliğin solunum yolu, akciğer kanseri ve kalp damar hastalıklarını tetikleyerek ölümlere dahi sebebiyet verdiğini göstermektedir. Hava kirliliği genel anlamda canlıların hayatını olumsuz etkileyen, fiziksel zararlara yol açan ve ekonomik kayıplara neden olan önemli bir çevre sorunudur."

Hava kirliliği hangi hastalıkları yapar?

Başlıca sağlık etkileri Astım, Allerji, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve Kanser. Hava Kirliliğinden de en çok etkilenenler ise 5 yaş altı çocuklar, kronik hastalar ve yaşlılar.

Hava kirliliğinin kalıcı etkileri nelerdir?

Hava kirliliği özellikle iskemi, miyokard enfarktüsü, felç, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ve kanser açısından risk etmenidir. Dış ortam hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde 80'i kalp hastalıkları ve felç, yüzde 20'si ise solunum hastalıkları ve kanserlere bağlanmaktadır4.

Hava kirliliği artarsa ne olur?

Hava kirliliği öldürür; kişilerin amfizem, astım ve bronşit, kanser gibi hastalıklara yakalanmasını kolaylaştırır; akciğer kanserine yol açabilir. Hava kirliliğine bağlı olarak boğaz tahrişi, göz yaşarması ve baş ağrısı gibi belirtiler sık görülebilir.