Fırtına obüsü Türk yapımı mı?

İçindekiler:

  1. Fırtına obüsü Türk yapımı mı?
  2. Fırtına Obüsü menzili ne kadar?
  3. Fırtına Obüsü ne zaman yapıldı?
  4. OBUS kac ton?
  5. Kundağı motorlu araç ne demek?
  6. Obüs atışı nedir?
  7. Fırtına Obüsü motoru kaç beygir?
  8. Obüs kaç km?
  9. Obüs tanımı nedir?
  10. Obüs ne demek?
  11. Obüs nasıl bir silah?
  12. Obüs atış menzili kaç km?
  13. Üst açı grubu ne demek?
  14. Obüs ne demek TDK?
  15. Roketatar mermisi kac kg?

Fırtına obüsü Türk yapımı mı?

T-155 Fırtına, Türkiye tarafından üretilen kundağı motorlu topçu sistemine sahip bir obüs. Üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekât icra edebilmektedir.

Fırtına Obüsü menzili ne kadar?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara harbi ve terörle mücadelesinde efsaneleşmiş, 40 kilometre menzilli Fırtına obüsleri yenilendi.

Fırtına Obüsü ne zaman yapıldı?

İlk prototip, 1997 senesinde üretildi. Türkiye'nin ürettiği ilk yerli topçu sistemidir. Her türlü arazide hareket edebilme kapasitesine sahip Fırtına, sahip olduğu 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi ile kolay yol alabilmektedir.

OBUS kac ton?

Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda tasarlanan Fırtına Obüs'leri, tamamen Türk mühendisler ve Türk işçiler tarafından üretiliyor. 1995 yılında tohumu atılan proje, 1997 yılında ilk prototipini ortaya çıkarttı. Her türlü arazide hareket yeteneğine sahip olan Obüs'ler 21 beygir/ton güç ağırlık oranına sahiptir.

Kundağı motorlu araç ne demek?

Kundağı Motorlu Silah (KMS), herhangi bir tür tekerleği ya da paleti olan motorlu şase üzerine yerleştirilmiş obüs, tanksavar silahı ya da uçaksavar silahıdır. Çatışma esnasında başka bir aracın onu çekmesi yerine kendi motor gücü ile manevra yapabilirler.

Obüs atışı nedir?

Obüs, üst açı grubu atışlarda barut haklarının vuruş bölgeleri üst üste binen, görerek veya görmeyerek (gözetleyici ile) ateş edebilen ateşli silah. ... 1980'li yıllara dek namlu uzunluğu/namlu çapı oranı 20'den küçük silahlar havan, 20 ile 30 arası olanlar obüs, 30'dan büyük olanlar top olarak adlandırılmaktaydı.

Fırtına Obüsü motoru kaç beygir?

47 ton muharebe ağırlığına sahip Fırtına Obüsü, 1000 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında hareket edebiliyor.

Obüs kaç km?

152-mm top-obüs M1937 (ML-20)
Namlu Çapı152,4 mm
Yükseklik-2° ile 65° arası
Atış hızı3 – 4 mermi/dk
Azami menzil17,23 km
14 satır daha

Obüs tanımı nedir?

Obüs, üst açı grubu atışlarda barut haklarının vuruş bölgeleri üst üste binen, görerek veya görmeyerek (gözetleyici ile) ateş edebilen ateşli silah.

Obüs ne demek?

Obüs, üst açı grubu atışlarda barut haklarının vuruş bölgeleri üst üste binen, görerek veya görmeyerek (gözetleyici ile) ateş edebilen ateşli silah.

Obüs nasıl bir silah?

Nato standardı her cins 155mm obüs mühimmatını kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt`a yükü mühimmata sahiptir. Elektrikle çalışan ve elektonik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde obüs; ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gereçekleştirebilmektedir.

Obüs atış menzili kaç km?

40 kilometre menzili olan fırtına etkili olarak 8-25 kilometrelerde çok net sonuçlar alabilmektedir. Top 155 milimetrelik NATO standartlarında her türlü mermiyi sorunsuz kullanabilmektedir.

Üst açı grubu ne demek?

Üst açı grubu tabirini basitçe açıklamak gerekirse; namludan çıkan mühimmatın direkt hedefe değil de; önce yukarı doğru yükselip ardından hedefe tepeden dik bir şekilde düşmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu sayede bir tepe veya yüksek bir binanın arkasına aşırtma atışlar yapılabilmektedir.

Obüs ne demek TDK?

a. Yüksek ve alçaktan mermi atabilen kısa namlulu top: “Gündüzki muharebede obüs isabetiyle yaralanmış bir mekkâre katırının canhıraş çığlığı...” -A. İlhan.

Roketatar mermisi kac kg?

Orijinal mühimmatı olan RPG-7 roketi 4-5 kilo ağırlığında ve 200 metre etkili menzile sahiptir. Duran hedeflere 500 metre, hareket halindeki hedeflereyse 300 metreden atış yapılabilir.