Karadeniz Çernobil faciası nedir?

İçindekiler:

  1. Karadeniz Çernobil faciası nedir?
  2. Çernobil nereyi etkiledi?
  3. Güç Reaktörü ne demektir?
  4. Basınçlı su reaktörü nasıl çalışır?

Karadeniz Çernobil faciası nedir?

Çernobil Faciası, tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

Çernobil nereyi etkiledi?

Üç saat içinde Pripyat hayalet şehre dönerken, helikopterlerle patlayan reaktörün üstüne binlerce ton kimyasal atıldı. Patlamadan çıkan zehirli bulut, başta Ukrayna ve Belarus olmak üzere Rusya ve Avrupa'nın bir kısmını etkiledi. Zehirli bulutlar, 10 gün sonra da ABD, Kanada ve hatta Japonya'ya bile ulaştı.

Güç Reaktörü ne demektir?

Şönt reaktörler, elektrik havai hatlarında meydana gelen kapasitif gücü kompanze eden endüktif yüklerdir. Havai hatta, doğrudan ya da kesiciler ile bağlanabilirler. Endüktif yük üreterek, hattın oluşturduğu kapasitif reaktif gücü tüketirler ve denge sağlarlar.

Basınçlı su reaktörü nasıl çalışır?

Basınçlı su reaktörü çalışma prensibi; Basınçlı su reaktörlerinde korda üretilen enerji birincil devre soğutucuya iletilir. İkincil devrede buhar üretecinden alınan buhar, türbinlerden geçirilerek jeneratörlerde elektrik üretilmesi gerçekleştirilir.