Durum fiilleri nasıl anlarız?

İçindekiler:

  1. Durum fiilleri nasıl anlarız?
  2. Anlamına göre fiil ne demek?
  3. Ağlamak iş mi oluş mu durum mu?
  4. Iş ve eylem nedir?

Durum fiilleri nasıl anlarız?

3-DURUM FİİLLERİ Eylem öznenin kendi iradesi ile gerçekleşmiştir; ancak yapılan işten etkilenen herhangi bir nesne yoktur, nesneye ihtiyaç duyulmaz. Dolayısıyla nesne alamadıkları için geçişsiz fiillerdir, “neyi, kimi” sorularına cevap veremezler, başına “onu” sözcüğü getirildiğinde anlamsız olur.

Anlamına göre fiil ne demek?

Anlamlarına göre fiiller üç ana başlıkta toplanır. Öznenin bizzat yaptığı ya da sonucundan etkilendiği eylemlere iş ya da kılış fiilleri denir. Örneğin: ''Halil, bugün kütüphaneye gitti.'' Nesne almayan fiillere durum fiili, öznenin iradesi dışında gerçekleşen eylemlere ise oluş fiilleri denir.

Ağlamak iş mi oluş mu durum mu?

→ cevap yok ⇒ durum fiili) » ağlamak (ne, neyi, kimi ağlamak? → cevap yok ⇒ durum fiili) » gülmek, uyanmak, çıkmak, gitmek, yatmak, uzanmak… Öznenin kendi iradesi dışında geçirdiği değişimi bildiren fiillerdir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde kendiliğinden olma” söz konusudur.

Iş ve eylem nedir?

İş fiili bir işi, hareketi anlatan fiillere denilmektedir. Cümlede bu işi yapan bir özne ve bu isten etkilenen bir nesne bulunmaktadır. Nesne bulunduğu için bu fiillere geçişli fiiller denilebilir. Bu sebep ile fiillerinin başına onu kelimesi getirildiği zaman anlamlı bir ifade ortaya çıkmaktadır.