Teşmil ne demek kökeni?

İçindekiler:

  1. Teşmil ne demek kökeni?
  2. Teşmil anlami nedir?
  3. Teşmil etmek hangi dil?
  4. Iş hukuku teşmil nedir?
  5. Sinkaf etmek ne demek?
  6. Teşmil karari kim tarafindan alinir?
  7. Labelab ne demek TDK?
  8. Teşmil kararı kim tarafından alındı?
  9. Toplu iş sözleşmesinde teşmil nedir?
  10. Sinkaflı küfür ne demek?
  11. Sinkaf nereden gelir?
  12. Teşmil kararını kim alır 2021?
  13. Toplu iş sözleşmesinin teşmil edilmesine kim karar verebilir?
  14. Leb a leb ne demek TDK?
  15. Lebalep Türkçe mi?
  16. Allah muvaffakiyet etsin ne demek?

Teşmil ne demek kökeni?

(ﺗﺸﻤﻴﻞ) i. (Ar. şumūl “içine almak”tan teşmіl) Bir şeyi kapsamı içine alma, yayma: Pederine dargınlığını bütün köye teşmil ediyordu (Mehmet Rauf).

Teşmil anlami nedir?

TDK sözlüğünde yer alan bilgiye göre teşmil; “kapsamına alma, genişletme, yayma” anlamına geliyor. “65 yaş ve üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek" cümlesinde geçen teşmil: alınan kararın 20 yaş altı kişileri de kapsadığı anlamına . ...

Teşmil etmek hangi dil?

Teşmil kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Teşmil kelimesi Arapça kökenlidir.

Iş hukuku teşmil nedir?

İş Hukuku bakımından ise teşmil, yürürlükte bulunan bir toplu sözleşmesinin yer ve kişi olarak uygulama alanının, Cumhurbaşkanının kararıyla sözleşme dışında kalan aynı işkolundaki işyerlerinde çalışan işçileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini ifade etmektedir.

Sinkaf etmek ne demek?

Sinkaf kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Daha çok hukuk terminolojisinde yer alan Sinkaf kelimesi, küfür ve hakaret anlamına gelir. Bu kelime daha çok başka bir şahsın hakaret ve küfürlerini aktarmak için kullanılır.

Teşmil karari kim tarafindan alinir?

Yüksek Hakem Kurulu bu konudaki görüşünü on beş iş günü içinde bildirir (m.40/1). Teşmil kararının, yetkili bir makamca verilmesi gerekir. 275, 23 sayılı Yasalarda olduğu gibi, 6356 sayılı Yasaya göre de; teşmil kararını almaya yetkili bulunan makam, B.Kurulu'dur (Tunçomağ, 1989:424; Erkul, 1991:85).

Labelab ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre dilimize Farsça'dan (lebaleb) geçen lebalep kelimesi 2 farklı anlama gelmektedir. Lebalep "Silme" ve "Tıklım tıklım" anlamlarına geliyor. TDK Lebalep 2. anlamı : Tıklım tıklım.

Teşmil kararı kim tarafından alındı?

275, 23 sayılı Yasalarda olduğu gibi, 6356 sayılı Yasaya göre de; teşmil kararını almaya yetkili bulunan makam, B.Kurulu'dur (Tunçomağ, 1989:424; Erkul, 1991:85).

Toplu iş sözleşmesinde teşmil nedir?

İş Hukuku bakımından ise teşmil, yürürlükte bulunan bir toplu iş sözleşmesinin yer ve kişi olarak uygulama alanının, Cumhurbaşkanının kararıyla sözleşme dışında kalan aynı işkolundaki işyerlerinde çalışan işçileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini ifade etmektedir.

Sinkaflı küfür ne demek?

Osmanlı'nın ilk yıllarından beri kullanılan bu kelime ağır küfür ve ithamların kısaltmasıdır. Başkasının ettiği bir küfrü tekrar etmek istemeyen kişiler ''sinkaflı küfür'' ifadesini kullanırlar.

Sinkaf nereden gelir?

Öyleyse tüm küfürler sinkaflı değil. Sinkaf kelimesi Arapçadan gelmektedir. Arap alfabesinde S harfi anlamına gelen Sin ve K harfi anlamına gelen Kaf kelimelerinin birleşmesinden oluşur.

Teşmil kararını kim alır 2021?

Teşmil kararının, yetkili bir makamca verilmesi gerekir. 275, 23 sayılı Yasalarda olduğu gibi, 6356 sayılı Yasaya göre de; teşmil kararını almaya yetkili bulunan makam, B.Kurulu'dur (Tunçomağ, 1989:424; Erkul, 1991:85).

Toplu iş sözleşmesinin teşmil edilmesine kim karar verebilir?

MADDE 40- (1) Bakanlar Kurulu; teşmili yapılacak işyerinin kurulu bulunduğu işkolunda en çok üyeye sahip sendikanın yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmesini, o işkolundaki işçi veya işveren sendikalarının veya ilgili işverenlerden birinin ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının talebi üzerine, Yüksek Hakem Kurulunun ...

Leb a leb ne demek TDK?

Bu kelimeden türetilmiş olan leb-a-leb sözcüğü de günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Leb-a-leb ağzına kadar dolu anlamına gelir. 1- Bu güzel havada saatlerce leb-i deryada yürümek isterdim.

Lebalep Türkçe mi?

Farsça'dan dilimize geçen lebaleb kelimesinin tek anlamı bulunuyor. Lebaleb kelimesi “tıklım tıklım”, “ağzına değin dolmuş” demektir.

Allah muvaffakiyet etsin ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Allah başarısına yardım etsin. "Hayırlı olsun, kızın tıp fakültesini kazanmış; Allah muvaffak etsin."