Peşpeşe sözcüğü nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Peşpeşe sözcüğü nasıl yazılır?
  2. Peşpeşe ikileme mi pekiştirme mi?
  3. Peş peşe ikileme mi?
  4. Lunapark nasıl yazılır TDK?
  5. Ard arda nasıl yazılır?
  6. Mosmor ikileme mi pekiştirme mi?
  7. Ikileme nasıl anlaşılır?
  8. Pekiştirmeye yer vermek ne demek?
  9. Art arta nasıl yazılır TDK?
  10. Art arda nasıl yazılır?
  11. İkileme örnekleri nelerdir?
  12. İkileme hangi yollarla oluşur?
  13. İkileme cümlesi nedir?

Peşpeşe sözcüğü nasıl yazılır?

Bu kelimenin “peş peşe, peşpeşe” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı peş peşe şeklinde olmalıdır.

Peşpeşe ikileme mi pekiştirme mi?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde en çok yapılan yanlışlar kısmında yer alan ikilemelerden biri de peş peşe olmaktadır. Ayrı , bitişik mi yazıldığı araştırılır. TDK sözlüğünde kelimenin ayrı olarak yazılması doğru olarak kabul edilir.

Peş peşe ikileme mi?

İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...

Lunapark nasıl yazılır TDK?

LUNAPARK NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''lunapark'' birleşik yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Akşamüstü lunaparka gideceğiz.

Ard arda nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre 'art arda' olarak yazılmalıdır. Ard arda ve art arta diye yanlış olarak kullanan kişilere de rastlanmaktadır.

Mosmor ikileme mi pekiştirme mi?

Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.

Ikileme nasıl anlaşılır?

İkilemeler
  1. 1) Aynı kelimenin tekrarlanmasıyla yapılır: ağır ağır, güzel güzel, tatlı tatlı, konuşa konuşa, atlaya atlaya, koşa koşa, deste deste, soğuk soğuk…
  2. 2) Zıt kelimelerin tekrarlanmasıyla yapılır: İyi kötü, aşağı yukarı, büyük küçük, alt üst, düşe kalka, bata çıka…
Daha fazla öğe...

Pekiştirmeye yer vermek ne demek?

Pekiştirme, bir sözcüğe anlamını kuvvetlendirmek için ilaveler yapılması veya sözcüğün tekrarlanmasıdır. ... Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir.

Art arta nasıl yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre 'art arda' olarak yazılmalıdır. Ard arda ve art arta diye yanlış olarak kullanan kişilere de rastlanmaktadır.

Art arda nasıl yazılır?

Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor.

İkileme örnekleri nelerdir?

İkilemeler
  • Aynı kelimenin tekrarlanmasıyla yapılır: ağır ağır, güzel güzel, tatlı tatlı, konuşa konuşa, atlaya atlaya, koşa koşa, deste deste, soğuk soğuk…
  • Zıt kelimelerin tekrarlanmasıyla yapılır: İyi kötü, aşağı yukarı, büyük küçük, alt üst, düşe kalka, bata çıka…
Daha fazla öğe...

İkileme hangi yollarla oluşur?

İkilemelerin nasıl oluştuğunu sizlere şu şekilde listeledik: - Aynı kelimelerin tekrar edilmesi ile oluşmaktadır. - Eş anlamlı sözcükler ile oluşur. - Yakın anlamlı sözcüklerin birleşmesi ile oluşur.

İkileme cümlesi nedir?

Anlatımı daha güzel, çekici ve etkili hale getirmek amacıyla aynı, aralarında yakınlık bulunan, birbirine zıt olan veya sesleri birbirini çağrıştıran kelimelerin ard arda tekrar edilmesiyle oluşan, biçim ve anlam yönünden kalıplaşmış söz gruplarına ikileme denir.